debat sobiranista

El PSC, pont per intentar frenar el xoc

Iceta, Marín i Montilla han provat de mantenir el diàleg amb els dos governs

"Hem mogut cel i terra. Ara ja no és a les nostres mans", reflexionen

fcasals33019344 puigdemont iceta170721192428

fcasals33019344 puigdemont iceta170721192428 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual

Quatre anys es compleixen avui de la mort de Lou Reed. Aquest 27 d’octubre és el dia en què l’independentisme somia que, com recitava amb la seva veu inconfusible el geni novaiorquès (i va versionar genialment Albert Pla), el Parlament camini pel costat més salvatge de la vida i aprovi la DUI. Com que el procés fa més girs de guió que una pel·lícula de David Lynch, ningú s’atreveix a dir si serà un Perfect day per als independentistes, aquells que es van quedar a mitges el dia 10 amb aquella DUI interruptus, ni si, com deia la cançó, ho celebraran bevent sangria al parc. El que és clar és que pocs partits hauran intentat evitar més el xoc que el PSC.

Miquel Iceta ha sigut una de les veus que amb més afany ha demanat a Puigdemont Rajoy abaixar el volum ensordidor i instar el president a aparcar el trash metal de la DUI, el particular 'Lulu' de JxSí, l’inclassificable àlbum que Reed va fer amb Metallica i que no va convèncer ni els fans d’un ni de l’altre.

Iceta s’ha esgargamellat no només en crides públiques al president, sinó també amb treball entre bastidors. Ell ha comandat els intents dels socialistes catalans per evitar la col·lisió, intentant fer de pont entre els dos governs.

Eufòria i abatiment

Des de l’1-O, fonts socialistes expliquen que s’han viscut moments de tota mena, en què s’ha passat de l’eufòria al més profund abatiment. Ahir, per exemple, després de l’eufòria que van viure a l’entreveure que Puigdemont acceptava convocar les eleccions, la preocupació tornava a instal·lar-se a la seu de Nicaragua al constatar que el president no els convocava al·legant falta de garanties que no s’aplicaria el 155 de totes maneres. «Hem mogut cel i terra. Ara ja no és a les nostres mans», reflexionaven ahir a la nit des de les files socialistes, que destacaven el treball a la recerca del consens del cardenal Juan José Omella, arquebisbe de Barcelona; Rafael Ribó, Síndic de Greuges, i del PNB.

Iceta va parlar dissabte amb Rajoy després de l’anunci de les dures mesures del 155. El primer secretari del PSC ha mantingut converses constants no només amb Pedro Sánchez, sinó també amb el president del Govern i també amb la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, a la vegada que intentava convèncer tant en públic com en privat Puigdemont (l’última reunió ahir després del ple) que l’única solució eren unes eleccions, igual que l’expresident José Montilla i l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín.

Notícies relacionades

Montilla, que dimarts ja va emplaçar el president a abandonar la DUI per «patriotisme» en la seva compareixença al Parlament, es va reunir dimecres amb Puigdemont per demanar-l’hi en privat. Avui totes les mirades al Senat apuntaran a l’únic senador del PSC. L’abstenció és l’opció per la qual aposten diversos membres insignes dels socialistes catalans, tot i que assenyalen que «Montilla és Montilla».

L’alcaldessa de l’Hospitalet també es va veure dimecres amb Puigdemont, amb qui manté una bona relació des que aquest era alcalde de Girona i al qual li ha traslladat molts dels missatges que li arribaven de la Moncloa i d’altres àmbits. Com per exemple, les converses que va mantenir amb el Rei després de la desfilada del 12-O i també amb el president del Govern espanyol, a qui des de principis de setembre ha advertit de la «necessitat de frenar l’escalada de tensió», i a qui ha transmès també les reflexions de Puigdemont per poder trobar un punt d’acord sobre la botzina.