El PDECat qualifica el 155 de "cop d'Estat del nacionalisme espanyol"

ERC acusa el Govern central de pretendre "sembrar el caos i la confusió", en el torn en contra al Senat en la tramitació del 155

undefined40693131 madrid 26 10 2017 comisi n conjunta de las comisiones genera171026185108

undefined40693131 madrid 26 10 2017 comisi n conjunta de las comisiones genera171026185108 / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El portaveu del PDECat al Senat, Josep Lluís Cleries, ha qualificat aquest dijous de "cop d'Estat del nacionalisme espanyol" l'aplicació de l'article 155 a Catalunya. El senador va intervenir en el torn en contra a la tramitació del precepte constitucional, a la comissió del Senat creada 'ad hoc', igual que el portaveu d'ERC, Miquel Àngel Estrade. No obstant, no es va permetre parlar al delegat de la Generalitat a Madrid, Ferran Mascarell, a qui Carles Puigdemont havia designat com el seu representant a la Cambra alta, perquè no és un membre del Govern, com exigeix el reglament. 

Mascarell va abandonar, per tant, la comissió poc després que aquesta comencés i davant els mitjans de comunicació va assenyalar que la seva exclusió és "una expressió sublim de l'escassa voluntat de diàleg" de l'Executiu.

Cleries, per la seva banda, va fer un dur al·legat contra la intervenció governamental. Va assenyalar que recupera l'"esperit del franquisme" ja que suposa un "atac" a les institucions catalanes i, en línia amb les al·legacions presentades per la Generalitat a primera hora del dia, no respecta la pròpia Constitució que en teoria el 155 pretén defensar a Catalunya. 

Les instruccions

Notícies relacionades

El precepte que permet suspendre competències permet, segons va recordar el portaveu del PDECat, "donar instruccions" a la comunitat autònoma. "¿Donar instruccions és decapitar políticament el seu president i usurpar-li la competència de convocar eleccions", va preguntar. 

El senador d'ERC, per la seva banda, va assenyalar que la Generalitat serà "fidel al mandat" de l'1-O i va acusar l'Executiu de pretendre "sembrar la confusió, el caos i tractar d'imposar-se com a minoria que són".