EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

El PSOE vol un 155 més suau amb el Parlament i TV-3

Els socialistes volen esmenar al Senat algunes de les mesures de la Moncloa

Rajoy creu que el desplegament d'aquest article de la Constitució és l'"única resposta possible"

undefined40675005 madrid 25 10 2017 pleno del congreso de lis diputados  sesi 171025100214

undefined40675005 madrid 25 10 2017 pleno del congreso de lis diputados sesi 171025100214 / JUAN MANUEL PRATS

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

Des del partit de Pedro Sánchez s'admet amb més sinceritat en les últimes hores algunes de les discrepàncies que mantenen amb el Govern sobre l'article 155 i la seva possible aplicació: no comparteixen que s'hagi d'aplicar 'sí o sí', ja que segueixen creient que si Carles Puigdemont convoqués eleccions sota el règim de la llei orgànica del règim electoral general (LOREG) i sense declaració d'independència caldria posar el fre. A més, consideren que algunes de les mesures aprovades dissabte passat en consell de ministres extraordinari resulten excessives –malgrat que el PSOE va avalar de forma genèrica el ‘pack’ remès al Senat- i en les pròximes hores intentaran esmenar els punts que afecten el Parlament i TV3.

Fonts socialistes van confirmar a aquest diari que intentaran suavitzar les dues qüestions abans de l'aprovació definitiva del projecte governamental per part del Senat, on el PP té majoria absoluta i per tant potestat perquè es doni llum verda al que estimi convenient. En qualsevol cas el PSOE pretén "protegir i ampliar" el marge competencial que es deixa a la Cambra legislativa catalana i, al temps, evitar el control dels mitjans públics.

El text que la Moncloa ha proposat (i que efectivament és esmenable) presenta un Parlament on el president no tindrà capacitat per presentar un candidat ni podrà impulsar un debat d'investidura. Tampoc podrà celebrar debats vinculats a la independència ni aprovar mesures que tinguin a veure amb la secessió, ja que el Govern central podrà vetar el que allà s'aprovi fora dels límits marcats en un termini de 30 dies.

Llarg debat

Sobre els mitjans públics, es proposa que sigui un càrrec designat per l'Executiu central qui prengui el control per "garantir la transmissió d'una informació veraç, objectiva i equilibrada, respectuosa amb el pluralisme polític, social i cultural i també amb l'equilibri territorial, així com el coneixement i respecte dels valors i principis continguts a la Constitució". Per al PSOE això resulta excessiu i innecessari.

Aquests assumptes ja havien sigut ‘punts calents’ en les reunions mantingudes a la Moncloa per les delegacions populars i socialistes per acordar els eixos del desplegament del 155. I ho van ser fins a l'última dia, segons confirmen fonts coneixedores d'aquestes trobades. La falta de consens absolut no va impedir que el PSOE donés suport al paquet de mesures que va resultar aprovat el dissabte, sabent que quedava la via d'esmenes al Senat per intentar marcar les diferències que hagués amb els conservadors.

Control al Congrés

La posada en marxa d'aquest polèmic article constitucional va ser objecte de debat aquest dimecres en la sessió de control a l'Executiu al Congrés. Allà, el president Rajoy va insistir que és "l'única resposta possible" davant la conjuntura que ha creat Puigdemont a Catalunya. "La resposta del Govern és l'única possible davant la posició de les institucions catalanes. Compleixo amb la meva obligació i ho faig davant el menyspreu a les nostres lleis, a la Constitució i als milions de ciutadans de Catalunya que veuen que el seu Govern ha liquidat la llei", va reblar, informa Iolanda Màrmol.

Notícies relacionades

El cap de l'Executiu es va pronunciar d'aquesta forma a pregunta del diputat d'ERC Joan Tardà, que va retreure al seu interlocutor que rebutgi el diàleg se li ofereix des de la Generalitat per així poder convertir-se "en el president de Catalunya, castrar el seu Parlament, dinamitar els adversaris i convocar eleccions quan li interessi".

Precisament sobre aquestes eleccions a Catalunya és sobre el que va voler interrogar el cap de Ciutadans, Albert Rivera, a Rajoy, pretenent que confirmés públicament la data en què les pensa celebrar sota el paraigua del 155. No el va satisfer el president, que es va limitar a confirmar que com el cap dels taronges ell també les volia "com més aviat millor", però quan s'hagués restablert la legalitat. Rivera es va conformar amb la resposta, afegint que ell no es fiaria d'uns comicis organitzats pel “comitè de sedició” de Puigdemont i Oriol Junqueras, informa Patricia Martín.