EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

La querella per rebel·lió contra Puigdemont arrossegaria al Suprem el Govern

La fiscalia estudia com acumular les causes per l'1-O a l'Audiència Nacional

Sobre la taula centenars de diligències i causes distribuïdes per tot Catalunya

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / J. G. Albalat

El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, es va reunir aquest dimarts amb els responsables fiscals catalans i els de l'Audiència Nacional per revisar els centenars de diligències i causes obertes per tot Catalunya en relació amb el procés i l'1-O. L'objectiu és tractar d'acumular-les i, en el seu cas, traslladar-les a l'Audiència Nacional o al Tribunal Suprem. Però en qualsevol cas a Madrid, lluny d'unes seus que al setembre ja van ser envoltades en protesta per l'operació Anubis, coordinada pel Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona.

Si el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, declara unilateralment la independència, el ministeri públic interposarà una querella per rebel·liórebel·lió a l'alt tribunal contra ell i previsiblement els membres del Govern que l'hagin secundat, i seria en aquest procediment on s'acumularien les causes obertes contra aforats al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), almenys el que té com a imputats el mateix president i altres membres de l'Executiu català per la convocatòria del referèndum il·legal, segons van informar fonts fiscals a aquest diari.

Es tracta d'optimitzar recursos i facilitar la investigació dels procediments oberts en diferents jutjats per fets similars. Per tot Catalunya, després de l'1 d'octubre, es van obrir causes per diferents motius. Hi ha denúncies per la utilització sense autorització de dades personals per a l'elaboració del cens, per amenaces, per pressions a fills de guàrdies civils i fins i tot per la inacció dels Mossos d'Esquadra. A més, el Jutjat d'Instrucció número 7 de Barcelona investiga l'actuació de policies i agents de l'institut armat per impedir el referèndum i el número 13, les estructures amb què va comptar la Generalitat per a la consulta suspesa pel Tribunal Constitucional.

Un informe per fixar criteris

La fiscalia ha demanat a la Secretaria Tècnica que elabori un informe per fixar criteris amb per acumular el màxim nombre d'aquests procediments que sigui possible a l'Audiència Nacional. El ministeri públic els traslladaria al Jutjat Central d'Instrucció número 3, on el titular, Carmen Lamela, ja investiga per sedició el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, la intendent Teresa Laplana i els presidents de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, i d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, tots dos a la presó des del passat dia 16. O bé tractaria d'obrir altres procediments en altres jutjats centrals.

Notícies relacionades

Precisament, entre els deures que té pendents la fiscalia figura sol·licitar a la magistrada Lamela que ampliï la causa per sedició amb el que va passar fins a l'1 d'octubre; ara el procediment se centra en les protestes dels dies 20 i 21 de setembre que van obstaculitzar la tasca de la comissió judicial enviada a registrar la Conselleria d'Economia. De fet, l'atestat ampliatori presentat a l'Audiència per la Guàrdia Civil sobre la conducta dels Mossos l'1-O es va elaborar en un principi per al jutge Juan Antonio Ramírez Sunyer.

A tota aquesta tasca judicial s'hi sumen les diligències obertes per fiscalia contra els 712 alcaldes que van posar a disposició del Govern els seus locals per a la celebració del referèndum il·legal i les seguides pels diferents proves de delicte intervingudes els dies previs a la consulta, com ara paperetes o cartells electorals. Tot plegat segueix a sobre de la taula fiscal a l'espera del seu arxivament o de la presentació de les corresponents querelles.