LLUITA ANTITERRORISTA

Detenen a Madrid Yusuf Galán, un gihadista condemnat pels atemptats de l'11-S

L'arrestat, antic membre d'Al-Qaida, es dedicava a captar, adoctrinar i ensinistrar futurs terroristes d'Estat Islàmic

Trasllat del gihadista detingut a Madrid després del registre a la seva vivenda. El presumpte islamista ha sortit de casa seva amb el cap tapat. / ATLAS

2
Es llegeix en minuts

La Policia Nacional ha detingut aquest dimecres Yusuf Galán, un home de 52 anys d'origen espanyol per la seva presumpta integració a Estat Islàmic, organització per a la qual desenvolupava tasques de captació, adoctrinament i ensinistrament de gihadistes. Es dona la circumstància que l'arrestat ja havia sigut detingut i condemnat a nou anys de presó per la seva integració a Al-Qaida. De fet, va ser el primer condemnat a Espanya per la seva relació amb els atemptats de l'11-S als Estats Units. Va sortir en llibertat el 2011.

El detingut havia desenvolupat un sofisticat 'modus operandi' virtual per portar a terme una activa tasca de propaganda massiva d'Estat Islàmic a internet per no ser detectat. Acumulava una important quantitat de material que allotjava de manera simultània en diversos dels seus perfils, o a través de fils de missatgeria instantània per arribar al màxim de persones possible. Per a això utilitzava el llenguatge virtual habitual en aquests fòrums, comentant, lincant o compartint continguts com a part de l'estratègia global de Daesh -un altre nom amb què es coneix Estat Islàmic- d'utilizar les xarxes per captar fidels.

Tècniques de combat

El detingut no només es dedicava a adoctrinar, sinó que també ensinistrava en tècniques de combat futurs terroristes. Amb aquest objectiu, publicava vídeos en els quals ell mateix apareixia utilitzant armes blanques amb gran destresa, acompanyats de missatges altament explícits, dirigits a la comissió d'accions terroristes. Incidia especialment en la preparació psicològica dels nous reclutes, a qui preparava mentalment perquè finalment mostressin la seva disposició a cometre atemptats terroristes amb arguments de mandats divins sobre el martiri.

Condemnat per la seva integració en l'organització terrorista Al-Qaida, després de ser posat en llibertat el detingut havia desenvolupat en els últims anys un perfil afí a la figura del cibersoldat, la versió 2.0 del combatent gihadista que utilitza la xarxa informàtica per compartir, interactuar i propagar l'ideari terrorista. Lluny de reconduir la seva conducta, el detingut havia implementat les seves accions com a part del seu compromís amb els postulats ideològics i terroristes d'Estat Islàmic.

Compromís amb el gihad

El detingut, que ha passat nou anys a la presó per "pertinença o integració en organització terrorista i tinença il·lícita d'armes", va sortir de la presó el maig del 2011. Malgrat haver afirmat en declaracions als mitjans de comunicació que ell buscava "viure en pau" i afirmava no ser un terrorista, va continuar sent objecte de seguiment per part dels agents de la Policia Nacional, que van detectar que havia renovat el seu compromís desenvolupant activitats de mujahidí virtual per complir els requeriments del Gihad Virtual o Electrònic i activitats d'ensinistrament operatiu de tercers dins del Gihad Violent.

Notícies relacionades

L'operació, que continua oberta, s'ha desenvolupat sota la supervisió del Jutjat Central Instrucció Número dos i coordinació de la Fiscalia de l'Audiència Nacional.

Des del 26 de juny del 2015, data en què el Ministeri de l'Interior va elevar a 4 el Nivell d'Alerta Antiterrorista (NAA), les Forces i Cossos de Seguretat han detingut 207 terroristes gihadistes en operacions realitzades a Espanya i a l'exterior i un total de 250 des de principis del 2015.