DECLARACIONS A 'THE TIMES'

Méndez de Vigo: els Mossos "hauran de restaurar la llei" si hi ha protestes que amenacin l'ordre públic

"Cap govern vol cap acte de violència, però la Generalitat ha d'assegurar que s'obeeix la llei", diu

zentauroepp40598656 madrid 19 10 2017 declaraci n institucional del ministro por171019110957

zentauroepp40598656 madrid 19 10 2017 declaraci n institucional del ministro por171019110957 / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts

El ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, ha avisat que el Govern recorrerà als Mossos d'Esquadra per fer que "es compleixi la llei" en cas que hi hagi protestes que amenacin l'ordre públic un cop s'apliqui l'article 155 de la Constitució

"Cap govern vol cap acte de violència, però el Govern ha d'assegurar que s'obeeix la llei, i si a l'altre costat hi ha gent que no vol obeir la llei, llavors els Mossos d'Esquadra hauran de restaurar la llei", ha afirmat Méndez de Vigo en declaracions a 'The Times'.

Méndez de Vigo ha explicat que, prèvia autorització del Senat, amb l'article 155 de la Constitució "no se suspèn l'autonomia". "El que fem és restaurar l'autonomia. Els que dirigeixen els Mossos d'Esquadra seran reemplaçats pel Ministeri de l'Interior, per ara", ha subratllat.

El control dels Mossos

L'acord del Consell de Ministres del Govern per activar el 155 preveu que el control dels Mossos sigui assumit directament per un "òrgan o autoritat creat o designat" per l'Executiu,.  A més, "en cas que sigui necessari", els ministres autoritzen que els Mossos siguin "substituïts per efectius" del Cos Nacional de Policia i de la Guàrdia Civil, que podran ser desplegats a Catalunya. 

Notícies relacionades

L'acord també preveu que, "en cas d'incompliment" de les ordres, "es podrà procedir a la seva exigència" i demanar "responsabilitats patrimonials, comptables, penals o de qualsevol altre tipus".

En el text s'explica que "en el seu cas" també es podria acordar el cessament de les "autoritats dependents" en matèria de Seguretat. Això comportaria que el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, fos rellevat si l'Executiu central ho considera oportú.