EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Editorial de 'Le Monde': L'independentisme ven il·lusió i prefereix la política del pitjor

El rotatiu francès acusa Puigdemont de tenir "poc respecte per la democràcia"

lemonde

lemonde

1
Es llegeix en minuts

El diari francès 'Le Monde'controlat en un 15% pel grup Prisa, editor d''El País', ha publicat un dur editorial contra l'independentisme que en aquestes últimes hores s'ha convertit en 'trending topic' a Espanya. En l'article, el rotatiu acusa l'independentisme de "viure en una bombolla", de "vendre il·lusió" i defensa la celebració d'eleccions autonòmiques sota la legislació electoral espanyola.

En l'editorial, titulat 'En Catalogne, la politique du pire' (A Catalunya, la política del pitjor', 'Le Monde' afirma que Espanya "viu una tragèdia" i explica que el desafiament dels independentistes ha obligat el Govern central a aplicar el 155 i "suspendre l'autonomia de Catalunya". En responsabilitza el president de la Generalitat. "Carles Puigdemont s'ha posat fora de la llei. Ha assumit el risc d'un enfrontament amb Madrid que pot acabar amb violència".

Sobre Mariano Rajoy, l'editorial afirma que "ha esperat, ha deixat passar el temps, ha dit que no estava tancat a dialogar", però s'ha topat amb la radicalització independentista. I carrega contra l'1-O: "El referèndum organitzat per Puigdemont era il·legal, contrari a la Constitució del 1978 -massivament recolzada pels catalans-. Amb prou feines van votar el 40% d'electors. El resultat és poc fiable". 

I augura que Puigdemont replicarà al 155 amb la proclamació de la independència. "És l'estratègia de la tensió", denuncia 'Le Monde', que segueix amb el seu atac al president: "Podem tenir la més gran de les simpaties per les aspiracions dels catalans a tenir més autonomia. Podem denunciar l'absentisme de Madrid des del 2010. Però no podem deixar d'assenyalar que Puigdemont té poc respecte per la democràcia". I sustenta aquesta afirmació subratllant que "el Parlament fa setmanes que no es reuneix per l'única raó que la majoria rebutja respondre a les preguntes de l'oposició".

La "propaganda" de TV-3

Notícies relacionades

En aquest marc, 'Le Monde' també carrega contra TV-3: "La televisió pública catalana fa mesos que difon una propaganda independentista simplista, recorrent a una retòrica de victimització que pretendre fer creure, de forma grotesca, que Catalunya és víctima del retorn de la dictadura franquista". "No és el cas", adverteix.

I conclou: "Els independentistes viuen en una bombolla, venen il·lusió, capitalitzen la complexitat de la situació catalana. Però no s'atreveixen a celebrar unes eleccions autonòmiques, sota la supervisió de la comissió electoral espanyola; un escrutini precedit d'una campanya lliure sobre els verdaders desafiaments de la "independència"; un escrutini legal que reflecteixi com es posiciona la població catalana. Els independentistes prefereixen la política del pitjor".