L'ACTIVACIÓ DEL 155

Aquests són els 27 polítics que estaran a la comissió del 155 del Senat

ERC i el PDECat participaran en la comissió de la Cambra alta

20170404 jlr 3704

20170404 jlr 3704 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els set grups parlamentaris del Senat registren aquest dilluns els noms dels 27 senadors que formaran part de la nova comissió constituïda a la Cambra alta per tramitar les mesures respecte a Catalunya aprovades pel Govern a l'empara de l'article 155 de la Constitució, i en què hi haurà ERC i el PDECat.  

Seran 15 membres per part del PP, sis del PSOE, dos d'Units Podem, un per part d'ERC, un del PNB, un altre del Grup Nacionalista (PDECat i CC) i un més del Mixt.

El president d'aquesta comissió conjunta, integrada per membres de les comissions Constitucional i General de Comunitats Autònomes, serà el mateix president del Senat, Pío García-Escudero, al qual el PP ha incorporat abans a la Comissió Constitucional per complir amb aquest requisit perquè no en formava part.

ERC i el PDECat sí, Ciutadans no

Fonts dels grups han confirmat a Efe que tots hi aporten representants, incloses les formacions catalanes ERC, que té grup propi a la Cambra alta, i el PDECat, que forma part del Grup Nacionalista juntament amb Coalició Canària.

No obstant, en quedaran fora algunes forces polítiques, com Ciutadans, que, amb tres senadors, està integrada al Grup Mixt, que inclou 11 membres de vuit formacions d'ideologies molt diverses i que té un portaveu rotatori.

La llista

A la llista del grup del PP, a més de García-Escudero, hi figuren destacats senadors, com el vicepresident de la Cambra, Pedro Sanz; el portaveu del grup, José Manuel Barreiro; el dirigent del PP català Xavier García Albiol; el senador Javier Arenas; el president de la Comissió General de Comunitats Autònomes, Juan José Imbroda, i el de la Comissió Constitucional, Juan José Lucas. Completen la llista Alberto Fabra, Tomás Burgos, Jesús Labrador, María Dolores López Jiménez, Joaquín Luis Ramírez, Luisa Fernanda Rudi, Clara San Damián i Rosa Vindel.

El PSOE, a més del seu portaveu al Senat, Ánder Gil, ha designat el portaveu d'Exteriors a la Cambra i senador autonòmic per Castella i Lleó, Óscar López; la secretària general del grup socialista, Luisa Carcedo, i els senadors Francisco Menacho, Begoña Nasarre i Tontxu Rodríguez Esquerdo. José Montilla, no obstant, ha quedat fora d'aquesta delegació.

Els dos representants d'Units Podem seran Óscar Guardingo i Miren Gorrochategui, mentre que el PNB estarà representat pel seu portaveu a la Cambra alta, Jokin Bildarratz.

El portaveu del PDECat, Josep Lluís Cleries, serà el representant d'aquesta formació a la comissió 'ad hoc', mentre que Miquel Ángel Estradé serà el portaveu d'ERC, segons fonts de les dues formacions.

Pel que fa al Grup Mixt, ha sigut designat el senador d'UPN Francisco Javier Yanguas.

Els següents passos

Quan demà es constitueixi la comissió del 155, a més del president seran elegits dos vicepresidents i dos secretaris, seguint el mateix esquema que en qualsevol altra comissió parlamentària permanent de la Cambra.

La comissió designarà una ponència a la qual correspondrà comunicar al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que té la possibilitat de presentar documents i al·legacions a les mesures del 155 decidides pel Govern. Les podrà defensar personalment o mitjançant un representant, segons estableix l'article 189 del reglament del Senat.

Notícies relacionades

La comissió també podrà rebre a partir de demà els escrits amb les esmenes o modificacions plantejades pels grups als acords aprovats avui pel Consell de Ministres, per al seu debat i posterior votació.

Dijous al matí la ponència emetrà el corresponent informe, en què farà referència a aquestes possibles esmenes, i a les cinc de la tarda del mateix dia es convocarà la comissió per debatre i votar definitivament el dictamen que l'endemà haurà de discutir el ple del Senat.