INFORMES FINALS

La fiscalia conclou que la 'Gürtel' va finançar el PP mitjançant suborns

Correa va crear un "sistema durador" de comissions a càrrecs populars, segons el ministeri públic

"Els acusats van constituir una organització per delinquir com a mitjà de vida", sosté

La fiscalia conclou que la 'Gürtel' va finançar el PP mitjançant suborns

EFE

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / EFE

La fiscal anticorrupció Concepción Sabadell va exposar ahir el seu informe final sobre el 'cas Gürtel', en què afirma que la trama liderada per Francisco Correa es va enriquir a través de suborns i comissions a càrrecs públics del PP i a més va servir per finançar aquest partit. 

L’Audiència Nacional va iniciar ahir la fase d’informes finals del judici de la primera època (1999-2005), començant per la fiscal, que va mantenir que hi ha proves per condemnar els 37 acusats, entre ells l’extresorer del PP Luis Bárcenas, per a qui sol·licita 39 anys de presó.

Sabadell va recordar que el mateix Correa, per a qui demana 125 anys de presó com a màxima pena, «involuntàriament» va parlar del «sistema» per referir-se a la seva intermediació entre càrrecs públics i empreses i assegurar l’adjudicació de contractes a canvi de comissions del 3 o el 4%. «Va ser un estil de vida durador d’aquesta organització constituïda per delinquir», va concloure. També va sub­ratllar que els acusats van crear «un entramat societari i van utilitzar «una caixa b, una tresoreria oculta, que es nodria d’ingressos de les societats del grup de Correa i de comissions il·legals i que generava diner negre opac a Hisenda per a suborns a autoritats públiques, en diners en metàl·lic o en forma de viatges pagats».

D’aquesta manera, «van plomar arques públiques» amb un sistema de corrupció present sobretot a la Comunitat de Madrid i a l’Ajuntament de Majadahonda. En total, la trama va obtenir contractes públics per vuit milions d’euros, pels quals es van pagar més d’un milió d’euros en comissions.

Qui és qui

Pel ministeri públic, Majadahonda «és un clar exemple de com una organització parasita un ajuntament» per a benefici dels seus integrants i per «finançar i estalviar-li costos al PP». Allà, els implicats –entre ells l’exalcalde Guillermo Ortega, per a qui demana 50 anys– «van utilitzar el consistori per al seu pur enriquiment personal i decidien què es contractava, a qui i per quins preus».

Sobre Pozuelo de Alarcón, Sabadell va relatar que l’exregidor Roberto Fernández –per a qui demana onze mesos– «va dir com es contractava en aquest ajuntament quan era alcalde Jesús Sepúlveda, que seleccionava les empreses adjudicatàries i adequava després els tràmits a aquestes empreses». La fiscal reclama per a Sepúlveda 15 anys de presó i demana a la seva exdona, l’exministra de Sanitat Ana Mato, 28.468 euros com a partícip a títol lucratiu. De la mateixa manera, exigeix al PP el pagament de 328.440 euros pel mateix tipus de responsabilitat civil.

«Francisco Correa era el cap, Pablo Crespo –per a qui la fiscalia sol·licita 85 anys de presó–, la seva mà dreta i José Luis Izquierdo el gestor de la caixa b», va indicar Sabadell a l’hora de descriure aquest entramat societari.

Al·legat per Correa

Notícies relacionades

La representant del ministeri públic va qualificar de «rellevant» la declaració que va prestar Correa: encara que no proposa circumstàncies atenuants, sí que entén que ha de ser valorada pel tribunal a l’hora d’individualitzar la pena. 

També es va oposar a les al·legacions de nul·litat de proves al·legades per les defenses i va qualificar d’«inacceptable» que alguns advocats hagin dit que la fiscalia havia subcontractat els pèrits judicials i que hagin parlat de manipulació.  «Esperem que no es repeteixi, perquè el tribunal haurà de valorar les responsabilitats que se’n derivin, ja que no tot s’hi val en el dret de defensa», va acabar.