CRISI A CATALUNYA

Els comuns estudien recórrer el 155 i els decrets que n'emanin

Analitzen recolzar-se en la vulneració dels drets dels diputats del Parlament

Decidiran si actuar contra el que aprovi el Senat o els decrets posteriors del Govern

jregue40072775 madrid  12 09 2017  politica  xavier domenech antes de la ju170919111317

jregue40072775 madrid 12 09 2017 politica xavier domenech antes de la ju170919111317 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Catalunya en Comú es planteja recórrer l'article 155 de la Constitució aprovat pel Consell de Ministres dissabte passat per intervenir les institucions catalanes. Els comuns analitzen en aquests moments amb juristes experts en dret constitucional quina via pot ser més efectiva i davant de quin tribunal ho han de plantejar, dubtes encara sense resoldre per la incertesa d'un panorama legal sense precedents a Espanya. La interlocució amb els especialistes està en mans de Josep Vendrell, d'En Comú Podem.

L'opció que sembla més sòlida als socis catalans de Podem és recórrer emparats en l'article 23 de la Constitució, que garanteix la participació ciutadana en afers públics i l'accés a càrrecs públics. El grup de Xavier Domènech considera que la decisió que l'Executiu estatal pugui vetar les decisions del Parlament vulnera els drets dels parlamentaris catalans.

Notícies relacionades

Més enllà de l'article 23 de la Carta Magna, Catalunya en Comú analitza quines possibilitats hi ha de recórrer l'aprovació al Senat del 155 aquest divendres i també si és millor aquesta via o actuar amb posterioritat contra cadascun dels decrets llei que previsiblement validarà el Govern espanyol una vegada s'hagi consumat el tràmit a la Cambra alta.

En qualsevol cas, admeten els comuns, la decisió s'ha de prendre amb una anàlisi rigorosa però sense demora, de manera que es podria concretar aquesta setmana, que serà intensa tant a Barcelona com a Madrid. Congrés i Senat debatran la controvertida resposta del Govern central a la Generalitat.