Brussel·les recolza l'aplicació del 155

El president, Jean-Claude Juncker, reitera la seva oposició a "tots els separatismes"

El ministre espanyol d'Exteriors, Alfonso Dastis, es desplaça a Estrasburg per "aclarir dubtes"

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez / Brussel·les

La Comissió Europea fa pinya amb el Govern de Mariano Rajoy davant l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola. «Sempre hem dit que respectem l’ordre constitucional i jurídic d’Espanya. Les mesures s’inscriuen en aquest context constitucional», va afirmar ahir el portaveu de l’Executiu comunitari, Margaritis Schinas, al ser qüestionat sobre la destitució del Govern de Carles Puigdemont i la presa de control dels Mossos d’Esquadra i dels mitjans públics catalans.

Notícies relacionades

La postura de Brussel·les no ha canviat i com a mostra, l’opinió expressada novament ahir pel president de la Comissió, Jean-Claude Juncker. «Estic contra tot separatisme. No m’agrada el que s’està fent a Catalunya», va reiterar davant un grup d’estudiants de Ciències Polítiques de la Universitat d’Estrasburg. El luxemburguès va dir que comprèn la voluntat de tenir una identitat pròpia, però això, va advertir, «no és motiu per deixar-se portar per vel·leïtats independentistes. No vull que la Unió Europea de demà estigui composta per 95 estats. La voluntat de tenir una identitat pròpia és un reflex comprensible, però voler oposar-la a la resta d’identitats de les altres regions és de mal gust», va indicar.

Dastis a Estrasburg

A la capital alsaciana també es va traslladar ahir el ministre d’Exteriors espanyol, Alfonso Dastis, per fer campanya contra el secessionisme català, aclarir dubtes dels eurodiputats i explicar el contingut de les noves mesures previstes en el marc de l’article 155. A la seva agenda, segons fonts del Govern de Rajoy, té previst una trobada amb el vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, amb els presidents d’alguns grups polítics (PPE, PSE, Liberals i possiblement també els Verds/Aliança Lliure Europea), així com amb alguns eurodiputats espanyols. Aquest desplaçament va començar a preparar-se abans que s’aprovés el 155 per «aclarir dubtes», «mantenir un contacte directe» i «tenir un gest» amb el Parlament Europeu.