BARÒMETRE DE CATALUNYA DEL GESOP

Sondeig Catalunya: La política ja preocupa més que l'economia

La inquietud per la situació política es dispara l'últim any mentre la percepció econòmica millora

1
Es llegeix en minuts
Jose Rico

La tensió política a Catalunya ha pujat tant que les pors que durant pràcticament una dècada ha proporcionat la crisi econòmica han minvat de manera considerable, sense arribar a esfumar-se del tot. Ara el que inquieta de debò de cara al futur és l'aferrissat conflicte entre la Generalitat i el Govern central. S'ha de recordar de nou que el sondeig del GESOP està elaborat abans que l'Estat anunciés la pròxima suspensió de l'autogovern de Catalunya.

Just abans, doncs, de la irrupció en escena del article 155 de la Constitució, el 68,1% dels catalans consideraven dolenta o molt dolenta la situació política actual, 19 punts més que en l'anterior baròmetre, del desembre de l'any passat. D'aquest percentatge, el 39,3% titlla de molt dolenta la situació política, el nivell més alt registrat des que s'iniciés el 2007 aquesta sèrie d'enquestes. Els votants de Ciutadans, el PP i el PSC són els més crítics, seguits dels comuns, però fins i tot la meitat dels votants de partits independentistes deploren la tensió política actual.

¿Crisi? ¿Quina crisi?

Notícies relacionades

A mesura que la política inquieta més, l'economia ja no fa tanta por. El 39,3% dels sondejats titllen de dolenta o molt dolenta la situació econòmica del país, ni més ni menys que 14 punts per sota de la cota que es registrava fa 10 mesos. En l'altre costat de la balança, els que perceben com a bona o molt bona la situació econòmica ja arriben al 30,5%, 16 punts més que el desembre de l'any passat. Els independentistes valoren millor la situació econòmica que els contraris a la secessió.

Els que creuen que Catalunya ha empitjorat l'últim any (45,4%) augmenten més de 15 punts respecte a l'estudi anterior i ja dupliquen els que pensen que el país ha millorat (20,9%). Es multipliquen també per dos els pessimistes respecte al futur (32,4%), que arriben al seu nivell més elevat dels últims tres anys.