BARÒMETRE DEL GESOP

ERC agafa avantatge al Congrés

Una quarta part dels votants de CDC el 2016 es decantaria ara pels republicans

El PDECat se situa per darrere del PPC i Ciutadans, encara que amb el mateix nombre d'escons

zentauroepp34428763 barcelona 23 06 2016   elecciones generales erc  lloc  pla a171022190056

zentauroepp34428763 barcelona 23 06 2016 elecciones generales erc lloc pla a171022190056 / CARLOS MONTANYES

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

Canvi de lideratge en la pugna que mantenen ERC i els comuns per la representació catalana al Congrés. Esquerra Republicana arrasaria i deixaria a les antípodes al seu soci de govern, el PDECat, que seria últim entre les forces que obtindrien escó, si es convoquessin unes eleccions generals. Segons l'última enquesta del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO, els republicans aconseguirien els 14 diputats al Congrés, cinc més dels obtinguts en les eleccions del 26-J, i s'imposarien com a primera força política catalana a l'hemicicle.

El clima polític a Catalunya passa factura al PDECat, que es desplomaria en uns eventuals comicis generals i aconseguiria només cinc escons, tres menys que els actuals. S'ha d'assenyalar que se situaria amb el mateix nombre de butaques que el PPC Ciutadans i que, per a més inri, es posicionaria a la cua d'aquests dos partits al tenir menys intenció de vot: un 10,7%, davant un 12,6% dels taronges i un 11,2% dels populars.

I no només això. Una quarta part dels votants que van apostar per Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) el 2016 es decantarien ara pels republicans. No sorprèn que ERC lideri també en intenció directa de vot, al ser una dada correlacionada amb el seu increment d'escons, però sí que destaca que el partit aconsegueixi el seu millor registre des del 2012 amb un 23,9%. 

ERC avança els comuns

Els resultats del sondeig del GESOP mostren que la carrera republicans-comuns per liderar el parcial català de la Cambra baixa es tanca amb una victòria àmplica. El nou partit encapçalat per Xavier Domènech i Ada ColauCatalunya en Comú, obtindria entre 10 i 11 escons (amb un 21,5% d'intenció de vot) i es posaria a cua d'ERC, fet que revertiria l'actual composició de nou diputats republicans i 12 de morats.

Així mateix, el seu èxit es desinfla i obtenen la pitjor xifra en intenció directa de vot des del seu naixement. Si el juny del 2016 tenien un 21,9% de suports, ara compten amb un 14,9% dels enquestats. 

Ciutadans i PSC creixen en intenció de vot

Notícies relacionades

A la bancada no sobiranista, el PPC perdria un escó respecte a les últimes eleccions mentre que Ciutadans es mantindria. Això sí, la formació taronja suma un punt percentual en intenció de vot respecte a l'últim baròmetre del desembre i 1,7% en relació amb els resultats dels últims comicis celebrats el juny del 2016.

També millora el PSC, que podria guanyar un escó que s'afegiria a les seves 7 butaques actuals. Així mateix, es recuperen en estimació de vot amb un 16,3% després del declivi de suports que van registrar en l'última enquesta del GESOP, un 15,4%.