RECURS CONTRA LA PRESÓ

Cuixart al·lega que va mediar perquè la Guàrdia Civil pogués sortir

zentauroepp40208048 cuixart171022125655

zentauroepp40208048 cuixart171022125655

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La defensa del líder d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, demana a l'Audiència Nacional que el deixi en llibertat al·legant que va mediar perquè els manifestants permetessin sortir la Guàrdia Civil de la Conselleria d'Economia i que la protesta va ser convocada per moltes entitats, no només per la seva.

L'advocada de Cuixart, Marina Roig, va presentar ahir a la nit davant la Sala Penal de l'Audiència Nacional un recurs contra l'ordre de la jutge Carmen Lamela d'enviar-lo a presó preventiva, per un delicte de sedició, arran de la concentració dels dies 20 i 21 de setembre davant el Departament d'Economia, que va deixar retinguts agents de la Guàrdia Civil que practicaven un registre per ordre judicial.

El recurs adjunta diversos vídeos de la concentració celebrada el 20 de setembre a les portes de la conselleria, en què Cuixart crida els manifestants a "aïllar" aquelles persones en qui detectin una conducta "violenta o provocativa".

Crida a la resistència pacífica

En altres vídeos, s'aprecia com Cuixart apel·la a la "resistència pacífica", dissol la concentració a la nit i demana als concentrats que "tranquil·lament" deixin que la policia faci la seva feina.

El recurs davant l'Audiència Nacional també inclou imatges del cordó de seguretat que voluntaris de les entitats sobiranistes van muntar en la concentració per facilitar la sortida dels agents de la Guàrdia Civil i la comitiva judicial per aquest corredor, que finalment els funcionaris no van utilitzar.

En el seu recurs, el líder d'Òmnium argumenta que ell mateix es va encarregar de mediar perquè els agents poguessin abandonar l'edifici -ho van fer a partir de les 4 de la matinada, després de més de 20 hores a la seu d'Economia- i que en cap moment la protesta anava encaminada a impedir els registres policials.

Diverses entitats

En qualsevol cas, com va argüir en el seu recurs Jordi Sánchez, líder de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Cuixart precisa davant l'Audiència que la mobilització davant la conselleria no havia sigut convocada només per les dues associacions sobiranistes, sinó per "multiplicitat d'entitats", per la qual cosa la protesta s'englobava en un "moviment social més ampli".

El recurs de Cuixart també qüestiona els supòsits legals en què la jutge Carmen Lamela va basar la seva decisió de dictar presó provisional per als líders de l'ANC i d'Òmnium: risc de destrucció de proves, de fuga i de reiteració delictiva.

Per l'advocada, el risc de fuga no està justificat, ja que Cuixart té una feina i un domicili coneguts, circumstàncies que la magistrada sí que va tenir en consideració per deixar en llibertat provisional el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero i que, segons el recurs, s'haurien d'aplicar en el cas del líder d'Òmnium en aplicació del "principi d'igualtat".

Notícies relacionades

Respecte al risc de destrucció de proves, l'advocada considera que la jutge no pot tenir en compte aquest supòsit, ja que el fiscal no el va esgrimir quan va demanar l'ingrés en presó provisional de Sánchez i Cuixart.

L'advocada també posa en entredit el risc de reiteració delictiva que va argumentar la magistrada, perquè al seu entendre no està degudament concretat en la interlocutòria d'ingrés a la presó.