EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Puigdemont demana un ple al Parlament perquè actuï "en conseqüència"

El president atribueix a la monarquia espanyola un ànim censor a l'autogovern català

Forcadell titlla de "cop d'Estat 'de facto'" l'aplicació de l'article 155

zentauroepp40627491 files  this file photo taken on october 10  2017 shows  cata171021144614

zentauroepp40627491 files this file photo taken on october 10 2017 shows cata171021144614 / PAU BARRENA

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Serè, a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat i en tres idiomes, català, castellà i anglès, Carles Puigdemont ha respost aquest dissabte a l'anunci de concreció de les mesures del article 155 de la Constitució llançat per Mariano Rajoy vuit hores abans. Puigdemont ha demanat al Parlament que convoqui un ple per debatre “l'atac” a les institucions catalanes que suposen aquelles mesures i “actuar en conseqüència”. És a dir, presumiblement, declarar formalment la independència, encara que hi hagi veus, fins i tot al seu partit, que segur que remaran perquè el president convoqui noves eleccions al Parlament.

Fonts del Govern català han assenyalat que se sospesa que el ple tingui lloc divendres que ve, simultàniament amb el del Senat que ha de donar el vistiplau a les mesures de Rajoy. I és que el Govern segueix pendent del relat extern, a la comunitat internacional, que es genera. Una DUI abans que s'aprovi el pla de Rajoy vindria a donar la raó al Govern central, ja que, a la pràctica, les mesures draconianes sobre l'autogovern entrarien en vigor després de la DUI, és a dir, serien, en la successió de fets, una reacció i no la causa de la DUI. La Mesa del Parlament decidirà dilluns.

Finestra temporal

I com fer la DUI després que entri en vigor, amb la Generalitat intervinguda i el Govern català cessat, sembla il·legal i impossible, la millor opció és declarar la independència en l'escàs lapse de temps que s'obre entre l'aprovació del Senat i la seva publicació al BOE.

“El que els catalans van decidir a les urnes, el Govern central mira de liquidar-ho als despatxos”, va afirmar Puigdemont en la seva declaració institucional. Una idea sintètica al voltant sempre de l'intent de traslladar que l'actuació del Govern no té empremta democràtica. De fet, en la seva al·locució en anglès, especialment dirigida als estaments i ciutadans europeus, ha advertit que el que es viu avui a Catalunya pot reproduir-se, si no es frena, en altres països del continent.

Puigdemont ha tornat a carregar contra el cap d'Estat espanyol, Felip VI. “No és la primera vegada que, amb ajuda del Rei [no aquest en concret] s'intenta retallar l'autogovern català”, ha llançat Puigdemont, potser amb l'anuència d'Alfons XII al cop militar de Miguel Primo de Rivera, el 1923, a la ment.

El president ha cridat la ciutadania a defensar “pacíficament” aquest autogovern ara que es troba en el “pitjor moment des que Franco va promulgar el decret d'abolició de la Generalitat”. Una institució, aquesta, que, ha recordat, “és anterior a la Constitució de 1978” entre altres raons perquè els presidents Lluís Companys, Josep Irla i Josep Tarradellas van garantir la seva continuïtat”.

La prèvia de Forcadell

Notícies relacionades

El missatge de Puigdemont va arribar 90 minuts després del de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. La segona autoritat civil catalana va qualificar les mesures de Rajoy de “cop d'Estat ‘de facto’” contra el Parlament amb més “legitimitat de la història recent de Catalunya” (per l'alta participació en el 27-S) i ha advertit que en cap cas hi haurà un “pas enrere” del Parlament.

Va asseverar que el “cop d'Estat” de Rajoy es produeix en un país membre de la Unió Europea i que arriba “després de set anys en què els ciutadans catalans han sigut regits per un Estatut que no van votar”. Forcadell va apuntar que l'acordat pel Consell de Ministres excedeix la Constitució, fet que, segons la seva opinió, constitueix una enorme paradoxa: "Aquells que s'omplen la boca” amb la Carta Magna “cauen en la més flagrant de les il·legalitats”