El Govern controlarà els Mossos i podrà rellevar a Trapero

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'acord del Consell de Ministres del Govern central per activar l'article 155 de la Constitució preveu que el control dels Mossos sigui assumit directament per un "òrgan o autoritat creat o designat" per l'Executiu espanyol, que donarà les "instruccions directes i de compliment obligat als membres de la Policia de la Generalitat de Catalunya".

A més, "en cas que sigui necessari",  els ministres autoritzen que els Mossos siguin "substituïts per efectius" del Cos Nacional de Policia i de la Guàrdia Civil, que podran ser desplegats a Catalunya. L'acord també preveu que, "en cas d'incompliment" de les ordres, "es podrà procedir a la seva exigència" i demanar "responsabilitats patrimonials, comptables, penals o de qualsevol altre tipus". En el text s'explica que "en el seu cas" també es podria acordar el cessament de les "autoritats dependents" en matèria de Seguretat. Això comportaria que el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, podria ser rellevat si l'Executiu central ho considera oportú.

Instruccions obligatòries

Notícies relacionades

En concret, l'acord del Consell de Ministres assegura que, amb "el cessament del president de la Generalitat i del conseller titular del Departament d'Interior (Joaquim Forn) en l'exercici de les funcions previstes en l'article 164 de l'Estatut", seran els òrgans designats pel Govern els que podran "dictar instruccions directes i de compliment obligat" als Mossos.

"Els òrgans o autoritats creats o designats pel Govern de la nació podran acordar el desplegament de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat a Catalunya, coordinant l'actuació de la Policia de de la Generalitat de Catalunya, els Mossos d'Esquadra", assegura el document en el seu punt C.1, destinat a la seguretat i l'ordre públic.