Aquestes són les principals mesures de Rajoy per aplicar l'article 155

El Govern de Madrid cessa tots els consellers, retalla les competències del Parlament i agafa el control de la Generalitat

zentauroepp40599714 barcelona  spain   october 19  television journalists wait o171021142221

zentauroepp40599714 barcelona spain october 19 television journalists wait o171021142221 / Sean Gallup

1
Es llegeix en minuts

El president del Govern central, Mariano Rajoy, ha citat quatre objectius de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució: "Tornar a la legalitat restituint la Constitució i l'Estatut a Catalunya; recuperar la normalitat i la convivència; continuar amb la recuperació econòmica, l'ocupació i els sous, que avui estan en perill; i celebrar eleccions en situació de normalitat".

Sota aquests preceptes, el Consell de Ministres ha aprovat les següents mesures de control de la Generalitat i el Parlament:

-La facultat de dissoldre el Parlament de Catalunya passa al president del Govern. Es convocaran eleccions en un termini màxim de sis mesos, encara que la "voluntat" de Rajoy "és fer-ho tan aviat com es recuperi la normalitat". Tot i que el cap de l'Executiu central ha evitat confirmar-ho, ja té pactat amb el PSOE que els comicis se celebrin a finals de gener, amb tota probabilitat el dia 28.

-Es demana autorització al Senat per procedir al cessament del president de la Generalitat, del vicepresident i de tots els consellers de l'Executiu català. L'exercici d'aquestes funcions l'assumiran els ministeris corresponents durant el temps que duri aquesta situació excepcional.

Document

Document de mesures per aplicar l’article 155 de la Constitució

Document de mesures per aplicar l'article 155 de la Constitució

-La Generalitat continuarà funcionant i seguirà sent l'administració ordinària de Catalunya. Aquesta administració actuarà sota les directrius dels ministres del Govern central.

-El Parlament no es dissoldrà i seguirà complint la seva "funció representativa". No obstant, la presidenta del Parlament no podrà proposar candidat a la presidència de la Generalitat, ni plantejar plens d'investidura. Tampoc podrà exercir el control dels òrgans que governin provisionalment Catalunya -que correspondrà al Senat-, ni podrà adoptar iniciatives contràries a la Constitució i l'Estatut.

Notícies relacionades

-La direcció dels mitjans de comunicació públics passaran a mans dels nous gestors de la Generalitat, designats per l'Executiu central.

-El Govern tindrà un termini de 30 dies per vetar totes aquestes iniciatives.