EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Clam a Barcelona pels Jordis i contra el 155

La manifestació per demanar la llibertat de Sànchez i Cuixart es converteix en un clam contra el cop de destral a l'autogovern

El Govern català encapçala la protesta que reuneix unes 450.000 persones segons la Guàrdia Urbana

Manifestació a Barcelona per reclamar la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. / CAMILA TOVAR TRUJILLO

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué / Barcelona

El fervor sobiranista va ressonar de nou als carrers per reclamar la llibertat dels presidents de la ANC i de Òmnium CulturalJordi Sànchez i Jordi Cuixart, després de cinc dies empresonats per un presumpte delicte de sedició. Aquesta vegada, la multitud es va enervar al conèixer els plans del Govern per aplicar l'article 155 de la Constitució i intervenir així l'Executiu català, que va respondre encapçalant la manifestació amb una pancarta amb els seus dos noms, al costat de la paraula 'Llibertat' i la frase 'En defensa dels drets i les llibertats'.

Un enorme llaç groc es va desplegar entre la multitud, que lluïa estelades i cartells amb les cares dels Jordis. La mirada per buscar complicitats europees també es va deixar veure amb les banderoles d'Òmnium 'Help Catalonia. Save Europe' ("Ajudeu a Catalunya. Salveu Europa") i missatges en què es denunciava el tancament de files de líders europeus com Merkel i Macron amb el Govern. "Avergonyit de la Unió Europea", sostenien diversos dels manifestants. Tot i així, la majoria de les pancartes apel·laven a l'empresonament de Cuixart i Sànchez com a "presos polítics", rebutjaven la "repressió" de l'Estat i realçaven la "dignitat i fermesa" del moviment independentista.

Protesta encapçalada pel Govern català

La presència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, del vicepresident Oriol Junqueras, juntament amb els seus altres fidels consellers, va ser molt aplaudida per les 450.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, que van omplir el passeig de Gràcia de Barcelona.

També van presidir la convocatòria la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, l'expresident Artur Mas i dirigents polítics com Marta Pascal (PDECat), Marta Rovira (ERC), Xavier Domènech (Catalunya En Comú) i Carles Riera (CUP). Els secretaris generals de UGT de Catalunya, Camil Ros, i de CCOOJavier Pacheco, també van anar a la convocatòria. 

Amb apel·lacions constants a la mobilització pacífica, el vicepresident de l'ANC, Agustí Alcoberro, va insistir a respondre com "un sol poble" a les maniobres de l'Estat i va subratllar que aquest "ha empresonat a dos homes plens de raó".

Més contundent va ser el portaveu d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, que va mantenir que "no es doblegarien mai davant la por i la imposició" i va carregar contra l'Executiu de Rajoy per "carregar-se la democràcia". "Les institucions d'aquest país no ens les podran prendre mai. Cap Govern pot suspendre la sobirania popular", va emfatitzar davant els milers d'assistents, que van respondre corejant 'No passaran'.

Els organitzadors van llegir una carta del president de la ANCJordi Sànchez, en què demana "no afluixar a favor del diàleg i la independència" i a seguir mobilitzant-se amb "serenitat i coratge sense renunciar mai al desig del poble".

Autoinculpació

"Si manifestar-se és un delicte, ens declarem culpables", va proclamar l'actriu Lloll Betran, encarregada de llegir el manifest de la Taula per la Democràcia, l'organització convocant que agrupa més d'un centenar d'organitzacions sobiranistes. En l'escrit, asseguren que objectiu de l'article 155 de la Constitució és "destituir" el Govern de la Generalitat i intervenir les institucions catalanes "de forma injustificada".

Amb l'expressió "Jordi, us volem lliures i a casa", que va propagar aplaudiments dels manifestants, l'actriu va expressar el suport dels concentrats a les empreses, mitjans de comunicació, entitats i persones que en els últims dies, segons va assegurar, "han sigut perseguides per motius polítics".

'Els Segadors' i 'Què volen aquesta gent?', a viva veu de Maria del Mar Bonet, van posar el colofó a la protesta.

Duel d'helicòpters

Notícies relacionades

Dos helicòpters van sobrevolar en tot moment la multitud, seguint la silueta del passeig de Gràcia. Un d'ells, el dels Mossos d’Esquadra, va ser constantment aplaudit i aclamat al crits d''Aquesta és la nostra policia' mentre que el vehicle conduït per la Policia Nacional va recórrer la seva ruta generant una onada d'esbroncades. "Fora les forces d'ocupació", van cridar els assistents al seu pas. "No us necessitem aquí", va afegir un d'ells. 

També van reivindicar les figures de Puigdemont Trapero, ovacionant els seus noms als quatre vents, i van criticar la possibilitat que el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, pugui assumir les responsabilitats de la presidència de la Generalitat.