El Govern vol cessar la Generalitat, limitar el Parlament i convocar eleccions a Catalunya

Rajoy diu que es designaran gestors però que les conselleries es dirigiran des dels ministeris

Els mitjans públics catalans seran coordinats per les autoritats que s'elegeixin des de Madrid després del vistiplau del Senat

undefined40625925 gra008 madrid  21 10 2017   el jefe del ejecutivo  mariano r171021104644

undefined40625925 gra008 madrid 21 10 2017 el jefe del ejecutivo mariano r171021104644 / Juan Carlos Hidalgo

1
Es llegeix en minuts

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha presentat les mesures fonamentals que, sota el paraigua de l'article 155 de la Constitució, ha aprovat el seu consell de ministres aquest dissabte de forma extraordinària: d'entrada i si el Senat dona el seu vistiplau a aquestes demandes la setmana que ve, se cessarà el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el seu vicepresident, Oriol Junqueras i tots els seus consellers. Seran substituïts en les seves funcions per aquells càrrecs que decideixi l'Executiu central, tot i que les competències fonamentals de les diferents conselleries seran controlades conjunturalment des dels ministeris. Segons ha especificat el president Rajoy, l'Administració catalana seguirà regint-se per la Constitució i per l'Estatut, perquè seguirà vigent, i es posarà límits al funcionament del Parlament, ja que a partir d'ara la seva presidenta no podrà proposar candidat a la presidència de la Generalitat ni podrà convocar debat d'investidura. Tampoc es podrà adoptar cap mesura contrària a la Carta Magna o text estatutari, ja que el consell de ministres tindrà dret de veto sobretot en un termini de 30 dies. Hi haurà, així mateix, intervenció en els mitjans públics catalans, que passaran a estar dirigits pels nous gestors designats des de Madrid, i es buscaran eleccions com més aviat millor, en un termini màxim de sis mesos.

"La primera mesura que adoptarà el Govern està íntimament relacionat amb la celebració d'eleccions: la facultat per convocar-les passa al president del Govern si el Senat així ho decideix. I tindrà un termini màxim de sis mesos per fer-ho. Però la meva voluntat és fer-ho tan aviat com recuperem la normalitat institucional i per a això seria important que tots ens hi apliquéssim", ha subratllat.

Notícies relacionades

Segons ha explicat Rajoy a la Moncloa, en una sala de premsa plena de gom a gom per tots els seus ministres i col·laboradors, a més de nombrosos representants de la premsa, els objectius que persegueix desplegar aquest article és tornar a la legalitat i el respecte a la Constitució i l'Estatut d'autonomia, a més de la recuperació de la convivència a Catalunya.

També intenta impedir que la recuperació econòmica es freni en aquest territori "que està en evident perill per les decisions unilaterals i capritxoses d'alguns" i, fonamentalment, poder celebrar eleccions en una situació de normalitat.