El Govern justifica el 155 per "desobediència rebel"

undefined40625925 gra008 madrid  21 10 2017   el jefe del ejecutivo  mariano r171021104644

undefined40625925 gra008 madrid 21 10 2017 el jefe del ejecutivo mariano r171021104644 / Juan Carlos Hidalgo

2
Es llegeix en minuts

El Govern justifica l'adopció de mesures en aplicació de l'article 155 de la Constitució per la "desobediència rebel, sistemàtica i conscient" de la Generalitat a les obligacions que li imposen les lleis i pel fet que les seves actuacions "atemptin greument" contra l'interès general d'Espanya.

Així figura en l'exposició de motius de les mesures que està analitzant el Consell de Ministres en una reunió extraordinària per fer front als plans del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i que seran anunciades aquest dissabte pel president del Govern, Mariano Rajoy.

El text d'aquesta exposició de motius subratlla que l'article 155 del text constitucional configura un doble pressupost de fet possible per a la seva aplicació. El primer d'ells és que la comunitat autònoma no complís les obligacions que la Constitució o altres lleis li imposin, i el segon que actués de forma que atempti greument contra l'interès general d'Espanya.

"Tots dos concorren en el present cas", assegura el Govern, que recorda que el 155 faculta l'Estat a adoptar mesures per restablir l'ordre constitucional o per prevenir el dany a l'interès general, respectant en tot moment l'existència de la comunitat autònoma, les seves institucions i el seu estatut.

"Incompliment contumaç i deliberat"

L'Executiu subratlla l'"incompliment manifest, contumaç i deliberat" de les obligacions constitucionals dels dirigents de la Generalitat.

Cosa que considera que ha passat amb la posada en marxa d'un procés de secessió "amb desobediència rebel, sistemàtica i conscient dels reiterats pronunciaments i requeriments del Tribunal Constitucional afectant greument a l'interès general d'Espanya". També remarca el "profund deteriorament de les bases de convivència, benestar social i creixement econòmic a la comunitat catalana" que estan posant en "risc" els fonaments de progrés del conjunt de la societat.

Document

Document exposició de motius per aplicar l’article 155.

Document exposició de motius per aplicar l'article 155

I això, afegeix, està provocant un "creixent desconcert i una enorme desconfiança, entre els ciutadans i les institucions". A més, l'Executiu central insisteix que} els governants de Catalunya no han respectat "ni la legalitat ni l'interès general {a què} responen les lleis".

Neutralitat institucional

Segons el Govern l'objectiu de les mesures que s'aprovaran és "assegurar la neutralitat institucional" perquè el principi rector de les institucions sigui l'interès general. Considera en aquest sentit que la Generalitat "ha obviat" l'interès general dels catalans "en favor de l'ideari independentista d'una part d'ells".

Notícies relacionades

I afegeix que "aquests anhels" sobiranistes "no poden ser presentats com una {demanda} unànime del conjunt dels ciutadans catalans", ni es poden "traduir en un discurs únic d'imposició de la independència" com tampoc pot, per sobre de tot, traduir-se en una declaració unilateral en aquest sentit.

Insisteix per això {que} {tant} la Generalitat com el conjunt d'institucions que componen l'autogovern han de respondre al benestar dels ciutadans i actuar "sempre i en tot cas", a "favor de tots ells i no en resposta a només una part".