EL DEBAT SOBIRANISTA

Rebuig majoritari al 155

El 66% dels catalans s'oposen a la intervenció de l'autonomia de Catalunya

La reforma de la Constitució per millorar l'autogovern rep el suport del 68%

jjubierre39989063 madrid  07 09 17  mariano rajoy  presidente del gobierno y p170907123819

jjubierre39989063 madrid 07 09 17 mariano rajoy presidente del gobierno y p170907123819

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / BARCELONA

Dos de cada tres catalans consultats rebutgen que l’Estat apliqui l’article 155 de la Constitució perquè s’intervingui l’autonomia de Catalunya amb la finalitat d’evitar la independència. Es tracta d’un rebuig pràcticament total entre els catalans independentistes. Però també el 43% dels que diuen no ser independentistes es mostren contraris a l’aplicació d’aquest precepte constitucional, davant del 42,8% que sí que aprova que s’intervingui l’autonomia catalana, segons les dades del baròmetre del GESOP per a aquest diari.

Per partits, destaca que els que diuen haver votat el PSC mostren una notable divisió d’opinions sobre la qüestió. Són més (el 58,3%) els que aproven l’aplicació del 155, però un terç dels que van votar el partit que dirigeix Miquel Iceta, en concret un 34,7%, es mostren contraris a aquesta polèmica mesura. Entre els que van votar el PP i Ciutadans, la resposta és molt més clara: el 78,6% i el 73,7%, respectivament, estan d’acord amb l’aplicació del 155 per a Catalunya.

En un sentit contrari, només un 16,5% dels votants de Catalunya Sí que es Pot veuen amb bons ulls la decisió del Govern del Partit Popular de laminar l’autonomia catalana. El 76% opina el contrari. No hi ha sorpreses entre els votants sobiranistes de Junts pel Sí i la CUP, que en més d’un 90% rebutgen el recurs a l’article 155 de la Carta Magna.

La reforma de la Constitució

El baròmetre pregunta també sobre la proposta de negociar una reforma constitucional que inclogués millorar l’autogovern de Catalunya. La reforma de la Carta Magna (encara sense concrecions sobre quin abast podria tenir) és una proposta del PSOE acceptada inicialment pel Govern del PP. El 68% dels catalans estan d’acord a acceptar aquesta negociació, davant del 26% que opina el contrari.

Notícies relacionades

El que és significatiu en aquest cas és que la proposta divideix els votants independentistes. El 49,1% la veuen de forma positiva davant del 45,5% que no està d’acord amb aquesta reforma constitucional. Entre els no independentistes, modificar la Carta Magna per donar més autogovern a Catalunya rep un suport del 85%. 

Crida l’atenció que entre els enquestats que diuen haver votat Junts pel Sí són més els que accepten negociar una reforma constitucional (el 49,5% hi estan a favor) que els que no estan d’acord amb aquesta possibilitat (que sumen el 43,6%). Només els que diuen haver votat la CUP rebutgen de forma majoritària aquesta hipòtesi. En canvi, els que van votar el PSC, CeC i Ciutadans coincideixen gairebé del tot en el seu grau de suport a la reforma constitucional: entre el 86 i el 87%. En el cas dels que van votar el PP el suport no és tan alt.