EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

La jutge Lamela ordena a la Guàrdia Civil investigar les trucades dels imputats

Sol·licita informació bancària sobre el finançament de l'ANC i Òmnium, pas imprescindible abans de qualsevol acció judicial

Comunica a la Generalitat la imputació de Trapero "als efectes oportuns"

zentauroepp40433399 madrid 06 10 2017 politica   jordi sanchez   jordi cuixart t171006120910

zentauroepp40433399 madrid 06 10 2017 politica jordi sanchez jordi cuixart t171006120910 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela segueix avançant en la causa per sedició que té entre mans. Aquest divendres s'ha sabut que ha reclamat a les patronals bancàries informació sobre els comptes i actius de l'Assemblea Nacional Catalana (ACN) i d'Òmnium Cultural, i que ha demanat a la Guàrdia Civil identificar les trucades mantingudes pels quatre imputats que hi ha de moment: el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, els presidents de l'ACN i d'Òmnium CulturalJordi Sànchez i Jordi Cuixart, i la intendent Teresa Laplana.

La magistrada vol saber les trucades i els missatges de text que es van intercanviar entre el 15 de setembre i el 2 d'octubre per perfilar la intenció de l'actuació de cadascun d'ells i determinar si van actuar coordinadament amb alguna finalitat. Els agents hauran de detallar els seus contactes entre ells o amb altres persones sempre que tinguin relació amb els fets investigats, que, de moment, es limiten a les protestes dels dies 20 i 21 de setembre amb què es va entorpir la tasca de la comissió judicial enviada pel Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona a registrar, entre altres seus, la Conselleria d'Economia.

Notícies relacionades

No obstant, la jutge ja ha ordenat algunes diligències relatives a l'1-O, com demanar la identificació dels mossos que van formar part del dispositiu per impedir el referèndum il·legal. Tant aquesta prova com la de recollir informació sobre els comptes de l'ANC i Òmnium van ser plantejades al jutjat per la fiscalia, però ja apareixien en l'últim atestat de la Guàrdia Civil sobre l'actuació dels Mossos incorporat a la causa.

A bancs i caixes

La jutge, que ja ha notificat a la Generalitat la imputació de Trapero "als efectes oportuns", s'ha adreçat a l'Associació Espanyola de Banca, la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvi i la Unió Nacional de Cooperatives de Crèdit per saber qualsevol informació de què disposin a través dels seus associats sobre comptes, dipòsits o qualsevol altre actiu que consti a nom de les entitats sobiranistes, un pas imprescindible de cara a una futura actuació contra totes dues.