DESPRÉS DE LA CARTA

Albert Rivera respon a Puigdemont: "Una democràcia no pot acceptar xantatges"

El líder dels taronges continua insistint a aplicar el 155 per convocar eleccions anticipades

Assegura que no coneix els detalls "tècnics" del que farà l'Executiu dissabte

Albert Rivera respon a Puigdemont: "Una democràcia no pot acceptar xantatges"

Mariscal (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha afirmat que una democràcia europea "no pot acceptar xantatges" de ningú i ho ha fet després de conèixer la resposta que ha donat aquest dijous el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al cap del GovernMariano Rajoy.

Rivera, que participa en un esmorzar organitzat per la Cambra de Comerç dels EUA a Espanya, ha assenyalat que si Espanya no es va plegar als "xantatges" del 23-F o del terrorisme, "no ho farà ara".

"Benvinguda" qualsevol iniciativa per reformar aquest país, ha dit, però ha rebutjat acceptar la "il·legalitat" del Govern català, i ha insistit que l'Executiu ha d'aplicar l'article 155 de la Constitució per a la convocatòria d'eleccions anticipades a Catalunya.

L'opció d'una convocatòria d'eleccions, segons van indicar aquest dimecres fonts del Govern central, podria ser vàlida per a la tornada de la Generalitat a la legalitat, però van subratllar que dependria de com es fes.

La reunió de Rivera i Rajoy

D'això precisament van parlar Rivera i Rajoy a la reunió que van mantenir ahir a la tarda al palau de la Moncloa i també de la possibilitat que el Senat es reuneixi la setmana que ve per activar aquest mecanisme, ha explicat el líder de la formació taronja.

Ha assegurat, no obstant, que no està al cas dels detalls "tècnics" del procediment, que correspon executar-los al Govern, ha dit en resposta als periodistes.

Rivera ha recordat que quan l'expresident dels EUA Barak Obama va rebre una carta d'un grup d'independentistes de Texas reclamant la secessió, els va contestar que al seu país s'havia treballat "moltíssim" per defensar la Constitució, on hi ha el dret a esmenar-la o a elegir un nou govern, entre altres coses, "però no hi ha el dret a dividir".

S'ha d'aplicar la Constitució per "restituir" la democràcia a Catalunya, i ha insistit que l'article 155 està "copiat" de la Carta Magna alemanya, previst igualment per a casos de "rebel·lió" com el de la Generalitat.

"No estem obligats que ens governin els independentistes", ha recalcat Rivera al demanar "un horitzó electoral" per sortir d'aquesta crisi institucional.

Notícies relacionades

Durant la seva intervenció en aquest fòrum ha criticat el Govern central per no tenir "un pla d'Estat" i per no haver liderat "el missatge" mentre l'independentisme llançava una "batalla propagandística" que ha anat calant.

I ara en aquest escenari, el president de Ciutadans només veu la via electoral i advoca per un "pacte polític previ" a les eleccions, que comprometi els partits que "respecten la llei" per recolzar la llista més votada perquè no governi l'independentisme. "¿Estem disposats a sacrificar els nostres partidets? Jo sí, perquè m'hi jugo el meu passaport i m'ho jugo tot", ha assegurat Rivera.