SEGONA RESPOSTA

Puigdemont confirma a Rajoy que no es va votar la independència però que es farà si s'activa el 155

El president lamenta que malgrat "tots els esforços" de la Generalitat, l'única resposta de l'Executiu central sigui l'amenaça de suspendre l'autonomia

puigdemont / ATLAS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha enviat aquest matí una carta al president del Govern, Mariano Rajoy, en què li confirma que el Parlament no va declarar la independència en el ple del dia 10 d'octubre i en què li adverteix que sí que la declararà si l'Executiu del PP procedeix a aplicar l'article 155 de la Constitució per suspendre l'autonomia de Catalunya. En la breu missiva, enviada just abans de vèncer el termini que li havia fixat Rajoy, Puigdemont reitera l'apel·lació al diàleg però es queixa que la resposta de l'Estat hagi sigut l'increment de la repressió. [Segueix les últimes notícies sobre la independència de Catalunya en directe.]

Document

Segona carta de Puigdemont a Rajoy.

Segona carta de Puigdemont a Rajoy.

El final de la carta inclou el nucli fonamental de la resposta. Rajoy i el Govern han requerit a la Generalitat que afirmi si es va proclamar o no la independència en el ple parlamentari en què va comparèixer Puigdemont el dia 10 d'octubre. Doncs bé, Puigdemont afirma, just al final de la carta, que "si el Govern de l'Estat persisteix a impedir el diàleg i continuar la repressió, el Parlament de Catalunya podrà procedir, si ho estima oportú, a votar la declaració formal de la independència que no va votar el dia 10 d'octubre". És a dir, que reconeix que no hi va haver declaració d'independència. Però amenaça amb executar-la si l'Estat emprèn el camí de l'article 155 de la Carta Magna que permet suprimir l'autonomia d'una comunitat.

El coordinador general del PPFernando Martínez-Maillo, ha negat que aquest últim paràgraf de la carta del president sigui en si mateix una confirmació que la secessió no ha sigut proclamada. "Aquest paràgraf el que diu és una evidència: que no es va votar. Però això ho vam veure tots. No és el que se li requeria que expliqués: havia d'aclarir si havia declarat ell la independència o una altra autoritat", ha manifestat Maillo en roda de premsa. "Nosaltres interpretem aquest últim paràgraf com una amenaça", ha afegit.

A la carta, Puigdemont també deixa clar que en la sessió del Parlament del dia 10 va procedir a suspendre els efectes del referèndum, és a dir, que no va executar la independència que fixa la llei del referèndum de forma automàtica en cas de victòria del 'sí' en la consulta. "El 10 d'octubre, el Parlament va celebrar una sessió per valorar el resultat del referèndum i els seus efectes i on vaig proposar deixar en suspens els efectes d'aquell mandat popular. Ho vaig fer per propiciar el diàleg”.

Puigdemont subratlla que aquesta suspensió "continua vigent" i afegeix que si malgrat això s'aplica l'article 155 de la Constitució significarà "que no s'és conscient del problema i que no es vol parlar".

Falta de diàleg i repressió

Puigdemont lamenta que Rajoy no hagi atès la petició d'una reunió i que no hagi acabat amb la "repressió". "Al contrari, s'ha incrementat i ha comportat l'entrada a la presó del president d'Òmnium Cultural i del president de l'Assemblea Nacional Catalana".

Segon termini

Notícies relacionades

Puigdemont ha respost d'aquesta manera al segon termini del requeriment formulat per Mariano Rajoy la setmana passada perquè el president aclarís si en el ple del Parlament del dia 10 va declarar la independència i, en cas afirmatiu, la revoqués.

La missiva de Puigdemont posa la pilota a la teulada de Rajoy, que posarà en marxa l'activació de l'article 155, segons ha advertit en els últims dies.