LA INDEPENDÈNCIA A CATALUNYA

Borrell: "S'hauria de parar qualsevol boicot als productes catalans perquè pagarà qui menys culpa en té"

L'exministre socialista rep "missatges de petits empresaris explicant com es deteriora la seva situació"

borrell danny-caminal

borrell danny-caminal

2
Es llegeix en minuts

L'exministre socialista Josep Borrell ha afirmat aquest dijous que "estem en una situació realment preocupant" i ha afegit que la massiva sortida d'empreses de Catalunyamassiva sortida d'empreses de Catalunya "tindrà conseqüències greus, ja inevitables, com va passar al Canadà. No serà perquè no ho hàgim avisat i compte perquè això provocarà un col·lapse de les relacions comercials amb la resta d'Espanya".

L'expresident del Parlament Europeu ha recordat la crida que va fer el dia 8 a la manifestació de Barcelona. "Des que vaig dir allò que s'havia de comprar una ampolla de cava català, no deixo de rebre missatges de petits empresaris explicant com la seva situació es deteriora. Hauríem de parar qualsevol boicot als productes catalans perquè patiran molt els que menys culpa en tenen i no solucionarem el problema", ha afegit després de declarar com a testimoni en el judici contra l'excúpula d'Abengoa per les indemnitzacions milionàries.

"No castiguin els treballadors de Catalunya"

En la seva opinió, tots els espanyols haurien d'intentar evitar que es deteriori més aquesta situació, i haurien de parar tota classe de boicot contra els productes catalans. "Per favor, parin això, no castiguin els treballadors de Catalunya, no boicotegin els productes catalans, contribueixin a reconstruir una relació d'afecte o patiran molt els que menys culpa en tenen i no solucionarem el problema", ha declarat.

Borrell ha lamentat que molts catalans s'hagin cregut "el conte" dels independentistes, malgrat les advertències que molts van fer, entre altres ell mateix. "Alguns hem dit moltes vegades, ¡compte!, perquè això produiria un col·lapse de relacions comercials amb la resta d'Espanya i el risc de sortir de la zona euro mourà moltes empreses a deslocalitzar-se", ha recordat.

A preguntes dels periodistes, ha recalcat que tot i que dirigents catalans com el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, i l'expresident Artur Mas diguessin al seu dia que la independència no tindria conseqüències econòmiques, el cert és que ja són més de 800 les empreses que han tret la seva seu social de Catalunya.

L'experiència del Quebec 

Notícies relacionades

Però el més preocupant d'aquesta situació, ha assegurat, és que no només es tracta de grans empreses, sinó que tot el teixit econòmic català ja està patint aquesta situació i "aquesta és una de les conseqüències greus, ja inevitables, passi el que passi, al Quebec".

La província canadenca del Quebec va celebrar dos referèndums sobiranistes el 1980 i el 1995 que van provocar que Mont-real perdés a favor de Toronto la seva posició de capital econòmica del Canadà.