EL POLS SOBIRANISTA

Aznar: "La reforma de la Constitució no pot ser un pagament a terminis als secessionistes"

"A Catalunya el nacionalisme ha trencat el pacte constitucional", diu l'expresident

ml02855

ml02855 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

L'expresident del Govern José María Aznar ha advertit aquest dijous que la reforma de la Constitució que han pactat abordar Mariano Rajoy i Pedro Sánchez, secretari general del PSOE, no es pot convertir en un pagament en diferit als secessionistes catalans, ja que assegura que ells han sigut els que han trencat el consens del 1978.

"A Catalunya el nacionalisme ha trencat el pacte constitucional, l'ha destruït i com a resposta no és possible una apel·lació genèrica a la reforma de la Constitució. Si s'accepta que s'ha trencat el pacte, la reforma no ha de ser el pagament a terminis del que no estem disposats a pagar al comptat al secessionisme. Crec que és el que opinen la majoria dels espanyols i és el que opino jo", ha assenyalat a la clausura a València d'un fòrum de la Fundació FAES, que ell mateix presideix.

Aznar no ha volgut valorar l'anunci de l'aplicació de l'article 155 per a Catalunya dissabte que ve, encara que en el seu discurs ha destacat que "Espanya viu un moment crític de la seva història i ningú pot abdicar de la seva responsabilitat, sigui quin sigui el seu àmbit d'actuació".

El nacionalisme, el populisme, Cuba i Veneçuela

L'expresident ha subratllat que el secessionisme català "ha sobrepassat totes les línies vermelles" de la llei i la democràcia, i "ha interpretat els silencis com a debilitat i no com a mostra de prudència". A més, ha acusat els seus dirigents d'"inocular a les ments la idea d'una independència daurada, gratuïta i saludada pel món, quan la realitat és que suposa una fractura social, descrèdit internacional i un conflicte sense precedents en democràcia a més de l'abandonament massiu d'empreses que no veuen aquest paradís enlloc".

Aznar ha assenyalat que FAES ha tingut últimament una participació "activa davant el desafiament secessionista del Govern català" i assegura que han "destapat mites fiscals que en el fons amaguen un problema d'insolidaritat", també han "qüestionat falsedats històriques que avalen el deliri sediciós d'uns quants" i han remarcat diferències que fan que no tingui "encaix jurídic ni comparació al món".

El dirigent popular ha assegurat que no hi ha barreres entre el nacionalisme català i el populisme "una plaga que ha assolat països com Veneçuela i Cuba i segueix amenaçant amb desestabilitzar Europa". Ha assegurat que els dos corrents comparteixen "el menyspreu per la llibertat", i també eines i objectius.

Alerta de 'contagi' a la Comunitat Valenciana

Notícies relacionades

Aznar ha advertit que davant aquesta crisi territorial farà falta que la Comunitat Valenciana "fixi amb claredat la seva posició" perquè, segons ha assegurat, "les mateixes forces ideològiques i els mateixos sentiments rupturistes" que han trencat la convivència a Catalunya "volen actuar a València amb els mateixos objectius".

Davant aquesta situació ha dit que no es pot caure "en l'autocomplaença ni eludir el compromís social i ciutadà. A més, ha recalcat que València no "li deu res" a aquest nacionalisme "que predica una identitat valenciana subordinada, una València de segona divisió que fa temps va quedar enrere gràcies a la voluntat i l'esforç dels valencians".