LA RESPOSTA DEL GOVERN

El 155 apunta a Interior, Economia i Presidència

Els Mossos, la caixa, el DOGC i els centres de tecnologia es veurien afectats

Govern i PSOE acaben d'acordar com s'aplicaria l'article constitucional

La declaració d{Íñigo} Méndez de Vigo / {ATLAS}

La declaració d{Íñigo} Méndez de Vigo
zentauroepp40598666 madrid 19 10 2017 declaraci n institucional del ministro por171019110951

/

2
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Just després que Carles Puigdemont enviés aquest dijous la seva resposta a Mariano Rajoy, en què el president comunica que sotmetrà a votació del Parlament la independència de Catalunya si s'aplica el article 155 de la Constitució, les delegacions del Govern central i del PSOE es van asseure a tancar els termes en què s'activarà aquest precepte per suspendre les competències autonòmiques i els càrrecs públics que s'estimin necessaris.

Va ser l'última de diverses trobades, a les quals s'han de sumar les nombroses cites, la majoria secretes, entre Rajoy i Pedro Sánchez, i en ella va tornar a posar-se de manifest la sintonia entre els dos equips, liderats per la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i l'exministra Carmen Calvo. Els detalls es coneixeran al Consell de Ministres extraordinari de dissabte, però l'Executiu i els socialistes ja han perfilat gairebé totes les iniciatives: Interior, Economia i Presidència serien els departaments més afectats, encara que no els únics.

Tant Puigdemont com Oriol Junqueras, vicepresident i conseller d'Economia, serien suspesos de les seves funcions si s'aplica, per primera vegada en democràcia, l'article 155 de la Carta Magna. Una vegada surti dissabte el decret de la Moncloa, aquest haurà de ser aprovat pel Senat, tràmit que pot demorar-se més d'una setmana, temps que el Govern i el PSOE volen concedir a Puigdemont perquè faci un pas enrere. Però les mesures ja seran conegudes, i segons el que s'ha acordat molts dels organismes que s'intervindran arribat el cas depenen de Presidència. Com a mínim el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) i els centres de telecomunicacions i informàtica de la Generalitat.

Més dubtes, tant polítics com jurídics, genera el control dels mitjans de comunicació públics. Aquesta iniciativa, amb la dissolució del Parlament, és un dels assumptes més espinosos de l'aplicació del 155. En aquests moments, segueixen en l'aire.

Eleccions com més aviat millor

Notícies relacionades

Sobre el futur de Junqueras planen menys interrogants. Després de la intervenció dels pagaments de la Generalitat i l'avançament del tancament pressupostari perquè els seus dirigents no puguin contraure nous compromisos de despesa (les dues decisions es van prendre al setembre), el Govern planeja assumir el control de la Hisenda catalana, incloent-hi els impostos i la pròrroga dels comptes. Al mateix temps, el ministre Cristóbal Montoro, en un nou pas per lligar en curt el Govern, ha obert un compte al Banc d'Espanya on es dipositaran les quantitats del sistema de finançament que corresponen a Catalunya.

Després està la intervenció dels Mossos d’Esquadra, indispensable per intentar mantenir un ordre públic que, segons temen populars i socialistes, pot veure's greument alterat si l'article 155 de la Constitució es posa en pràctica. Un control més lax dels departaments d'Educació i Governació, en canvi, no té per què ser immediat, però sí que seria necessari per a la celebració de eleccions autonòmiques. Tant el Govern com el PSOE estimen que haurien de celebrar-se com més aviat millor. La seva convocatòria no es portaria a terme just després de la suspensió de competències autonòmiques, però tampoc hauria de demorar-se molt, expliquen les fonts consultades.