Romeva: "Les eleccions no són una opció"

El conseller insisteix a Brussel·les que no faran marxa enrere i que el diàleg és l'única alternativa

Declaracions del conseller d’Exteriors de la Generalitat, Raül Romeva. / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

L'ultimàtum donat pel Govern de Mariano Rajoy a la Generalitat perquè aclareixi si ha declarat o no la independència de forma unilateral (DUI) expira aquest dijous a les deu del matí i el Govern de la Generalitat aprofita al màxim les últimes hores explicant a l'opinió pública europea el seu relat de la situació. És a dir, que Carles Puigdemont ha obert la mà al diàleg però que la resposta de la Moncloa ha sigut un sonor 'no'. “El problema és que a l'altre costat tenim algú sord i cec a la realitat”, ha denunciat Raül Romeva durant una roda de premsa en què ha descartat la convocatòria d'eleccions anticipades.

El conseller d'Afers Exteriors i Relacions Institucionals dona per fet que Mariano Rajoy activarà aquest dijous l'article 155 de la Constitució. Encara més, sosté que “ja l'estan aplicant il·legalment per la porta del darrere”, i avisa que tot el Govern català, des del president fins a ell mateix, pot acabar a la presó com ja ha passat amb els “presos polítics” Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. “És una possibilitat, pot passar qualsevol cosa, fins i tot la presó”, ha denunciat. “¿La Unió Europea ho pot acceptar? ¿Pot viure amb això?”, ha preguntat.

En el seu segon viatge a la capital comunitària en les últimes tres setmanes i davant més de mig centenar de periodistes -la meitat estrangers-, Romeva ha denunciat el tancament del Govern espanyol davant el diàleg i la resposta repressiva amb què s'han trobat davant el que demana el poble català. “No veig alternativa a parlar. Aquesta és la política”, ha insistit. “No hi ha alternativa a un acord negociat amb Espanya. És interès de tots, catalans, espanyols i europeus. Òbviament la confrontació no és mai el desitjable”, ha puntualitzat.

"Negar la realitat no resol res"

El conseller ha tornat a posar l'accent en el fet que l'1 d'octubre hi va haver 2,3 milions de persones que van anar a votar i que el 90% es van pronunciar a favor d'una república catalana. “És una realitat que existeix i no desapareixerà perquè a alguns no els agradi. Negar la realitat està demostrat que no resol res. I la confrontació i la violència només ho empitjora. Hi ha milions de persones incòmodes amb l''statu quo' que tenim. Pretendre que la repressió farà desaparèixer el problema és naïf i irresponsable políticament”, ha avisat.

Notícies relacionades

Pel que fa a una eventual mediació internacional, Romeva ha insistit que els seus intents per negociar directament amb Madrid, com els ha demanat el president de la UE, Donald Tusk, han sigut infructuosos. “El que hem aconseguit són més amenaces i judicialització”, però “si algú pot fer possible aquest diàleg nosaltres hi estem oberts”, ha assegurat. “El problema és la falta de voluntat del Govern espanyol a parlar. Si algú ofereix els seus bons oficis i convenç el Govern espanyol a parlar, nosaltres hi estem disposats”, ha insistit.

El que descarta és una convocatòria d'eleccions autonòmiques anticipades perquè ni estava en el seu programa “ni és el nostre escenari”. La gent, ha insistit, ha votat i ara el que ha de fer el Govern de la Generalitat és aplicar el mandat. “Les eleccions no són una opció”, ha dit. “Els actors internacionals ens demanen que iniciem negociacions. Hem insistit a seguir la via de la negociació. ¿Té possibilitats? Demà el Govern espanyol ens dirà si està disposat a parlar o no”.