EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Puigdemont replicarà amb la DUI l'activació de l'article 155

El president obté l'aval del PDECat per a la declaració secessionista només com a reacció al Govern

L'Executiu de Mariano Rajoy titlla de "xantatge inacceptable" el pla dels independentistes

zentauroepp40568169 barcelona 17 10 2017 carles puigdemont i jordi turull antes 171017104320

zentauroepp40568169 barcelona 17 10 2017 carles puigdemont i jordi turull antes 171017104320

4
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / Fidel Masreal / Barcelona

Hores prèvies que venci l’últim, de moment, dels ultimàtums de l’Estat a la Generalitat, no només perquè aclareixi si va declarar o no el 10 d’octubre passat la independència de Catalunya, sinó perquè, en cas afirmatiu, detalli de quina manera revocarà la proclamació. Una prèvia que ha viscut un pols lent entre els dos governs. Mariano Rajoy va oferir un intercanvi a Carles Puigdemont basat en el fet que el Govern s’oblida de l’article 155 de la Constitució a canvi que el president convoqui eleccions. El PDECat, per la seva part, va avalar que el president activi la declaració unilateral d’independència (DUI), això sí, només si Rajoy posa en marxa, prèviament, el 155. 

L’oferta d’intercanvi va fer aplaudir l’anomenat sector moderat del PDECat, que tanta influència té en la direcció del partit com escàs ressò troba en el Govern. Tant a Barcelona com a Madrid hi va haver importants personatges de la força postconvergent que van intentar que guanyés versemblança l’opció que Puigdemont ho acceptaria.

Malestar a ERC i la CUP

Com que aquests moviments es van produir intramurs, és a dir, fora dels focus públics, però, a la vegada, eren coneguts en temps real per tots els actors de l’obra, els més sobiranistes del mateix PDECat i, especialment ERC i la CUP van carregar amb duresa contra aquesta opció. Fonts d’Esquerra van assenyalar que acceptar aquesta proposta de Rajoy significava trair «els que es van esforçar a fons perquè hi hagués l’1-O» i, també, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez i ja, en una manera més pràctica, van asseverar que ni en la tàctica partidista els beneficiava aquesta opció: «Segons les enquestes, les guanyaríem, però les sumes [per travar una majoria] farien impossible un Govern». Davant de tot això, només es pot «posar en pràctica» el dictat de les urnes del referèndum, és a dir, declarar la independència.

Negociació oberta

Perquè a tot això, Junts pel Sí i la CUP segueixen perfilant com portar a terme la proclamació de la nova sobirania, segons van reconèixer tots dimarts. És a dir, els rumors i els comentaris 'sotto voce' sobre unes eleccions s’han anat barrejant amb altres que aventuraven possibles dates per al dia, aquest sí, de la independència. Guanya punts el cap de setmana per a la celebració d’aquest conclave al Parlament amb el pretès adveniment de la República Catalana.

Va haver-hi qui, fins i tot, va barrejar les dues línies de comentaris i va apuntar a la possibilitat que Puigdemont ho abracés tot: declarés la República i anés a eleccions, per presentar-les com a constituents.

El PDECat, més que Puigdemont, podria estar més que interessat a avançar ara unes eleccions per tal de posar en un compromís ERC i forçar-lo a construir un Junts pel Sí 2. Els republicans reneguen del pla. La CUP, a més a més, no acceptaria eleccions en cap escenari, ni encara que s’apliqués la DUI, de manera que trencaria amb els seus socis. Una cosa que, sigui dit de passada, no molestaria en absolut aquest sector moderat que ha omplert l’he-

meroteca d’atacs a la CUP. Dit d’una altra manera, amb declaració i, especialment sense, que Puigdemont cridi a les urnes abans de final d’any suposa triturar el front independentista.

En aquest context es va celebrar un consell nacional extraordinari del PDECat que va fer aixecar, a priori, les celles a més d’un. De portes endins, el sector moderat va seguir pressionant a favor de la convocatòria, però conscient que el president la rebutja. L’aval a la DUI reactiva no va agradar al Govern espanyol. Fonts de l’Executiu van titllar de «xantatge inacceptable» l’amenaça d’activar la DUI si arriba el 155: «L’únic responsable és Puigdemont», van sentenciar aquestes fonts.

Notícies relacionades

Mentrestant, Rajoy va seguir refermant aliances. A la tarda es va reunir amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera. Aquest li va mostrar el seu compromís amb el Govern i l’aplicació del 155, sempre per «convocar de seguida eleccions». A això s’ha d’oposar, no obstant, que el PP i el PSOE semblen estar d’acord que aquesta convocatòria no sigui tan immediata, cosa que pot fer pensar que l’objectiu últim de l’intercanvi proposat per Rajoy no sigui aconseguir les eleccions immediates (no les anhela quan dialoga amb el PSOE), sinó, potser, estalviar-se el mal de cap que pot suposar aplicar la restricció de l’autogovern.

El que li va transmetre Rajoy a Rivera va ser, parafrasejant un grup musical gallec, 'ante todo mucha calma'. Per començar, el president del Govern no correrà per posar en marxa el 155 ja que la previsió és que no sigui fins dissabte que ve quan se celebri el Consell de Ministres extraordinari. S’obre un altre pols, a veure qui es mou abans, si Puigdemont proclamant la independència o Rajoy posant en marxa l’article constitucional. És a dir, qui dels dos enterra, als ulls d’Europa, el diàleg.