EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Govern i PSOE volen tramitar sense pressa el 155 per donar marge a Puigdemont

Rajoy i Sánchez busquen que el president es replantegi convocar eleccions

Populars i socialistes preveuen problemes amb el Parlament si hi ha intervenció

undefined39989063 madrid  07 09 17  mariano rajoy  presidente del gobierno y p171018211423

undefined39989063 madrid 07 09 17 mariano rajoy presidente del gobierno y p171018211423

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Tret que Carles Puigdemont contesti al Govern aquest dijous declarant la independència i convocant eleccions constituents, el Govern i el PSOE planegen tramitar lentament l'article 155 de la Constitució. L'aplicació d'aquest precepte, que permetria suspendre competències i rellevar el president i altres membres del Govern català, necessita ser aprovada per un Consell de Ministres que, en principi, no serà imminent. Mariano Rajoy se'n va a la cimera de la UE i no serà present en l'usual consell dels divendres. Queda, doncs, pendent de fixar data les pròximes hores per a una rellevant cita a la Moncloa de la qual haurà de sortir un informe en què es detalli què pretén fer l'Executiu central a Catalunya. Només quan aquest document vegi la llum, potser dissabte, es faria el segon pas: la remissió al Senat per a una tramitació que es prendrà amb calma.

La intenció de Rajoy i Pedro Sánchez, perfilant cada pas a fer a través dels contactes constants, consisteix a refredar l'ambient (més tens després del pas a la presó dels Jordis) i guanyar-li hores al rellotge. Es busca atorgar més marge a Puigdemont, amb l'esperança que faci marxa enrere i acabi convocant unes eleccions ortodoxes, amb el paraigua de la llei de règim electoral general (LOREG). En aquest escenari, insisteixen populars i socialistes, s'avortaria l'incòmode pla d'intervenir l'Administració catalana.

La majoria de missatges enviats aquest dimecres pel Govern i el PSOE han anat en aquesta línia. En públic, s'ha parlat molt de comicis i poc del 155. "El requeriment és ferm. Venç d'aquí poc més de 24 hores", ha dit la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría. És cert. El termini perquè Puigdemont contesti si va declarar la independència i, en cas afirmatiu, que expliqui com pensa recular, expira dijous a les deu del matí. Des de la Generalitat s'ha suggerit que no hi haurà canvis sobre el que ja es va contestar a la Moncloa.

Xoc de legitimitats

Però encara que no hi hagi cap sorpresa i Puigdemont es mantingui en el que ha dit, el Govern i el PSOE no volen pitjar l'accelerador. Poden passar setmanes, adverteixen, abans que la intervenció de competències sigui una realitat. El primer serà acabar d'acordar amb els socialistes --Rajoy li comunicarà a Albert Rivera els pactes a què arribi-- quines àrees del Govern català es tocaran, donant per fet que el control dels Mossos i la caixa seran una prioritat. Fonts parlamentàries subratllen que el Consell de Ministres que aprovi l'informe amb iniciatives a adoptar no té per què ser l'últim al qual es portin mesures lligades al 155, ni tampoc la sessió que posteriorment es produeixi al Senat ha de ser la definitiva. També s'està ultimant qui i des d'on es farien càrrec de les “substitucions” en conselleries intervingudes.

Notícies relacionades

Aquestes mateixes fonts afegeixen que un dels punts de conflicte més importants és el xoc de legitimitats que es donaria entre una Generalitat intervinguda i un Parlament en actiu. Tant des del Govern central com des del PSOE s'apunta a eleccions, i per tant dissolució de la Cambra catalana, “com més aviat millor”, encara que s'hagin de convocar amb el 155, però donant per fet que abans de convocar-les s'hauran de prendre algunes “mesures”.

En tot cas, hi segueix havent fe que Puigdemont convoqui eleccions pel seu compte. "Puigdemont té a les mans que no s'apliqui el 155, convocant eleccions o tornant a la legalitat", ha dit Sánchez a Brussel·les. El líder del PSOE s'hi va desplaçar, dos dies abans del Consell Europeu, per transmetre als líders europeus el seu suport a l'Estat davant el desafiament independentista i la seva aposta per una reforma de la Constitució. El missatge també estava pactat amb Rajoy. “Traslladaré als meus interlocutors que el PSOE defensarà sempre una resposta homologable a qualsevol país europeu. Qualsevol país europeu actuaria aplicant el 155 en una crisi com la que estem vivint a Espanya. Estem defensant els valors democràtics europeus", ha explicat Sánchez.