Podem planteja desertar de la comissió territorial del Congrés

Iglesias insisteix que forçarà un referèndum davant el canvi més petit que es faci de la Constitució

El PSOE treu ferro a l'amenaça de no assistència de podemistes i independentistes

undefined40583938 madrid 18 10 2017 pleno del congreso  sesi n de control  en 171018185955

undefined40583938 madrid 18 10 2017 pleno del congreso sesi n de control en 171018185955 / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts

Units Podem deixa en l’aire la seva participació en la comissió creada al Congrés a proposta del PSOECongrés PSOE per actualitzar el model territorial. Era un secret de domini públic la incomoditat que aquesta iniciativa despertava entre els morats, que al gener van veure com la Cambra baixa tombava una proposta seva similar amb el rebuig, justament, d’un PSOE llavors dirigit per la gestora. La possibilitat de protagonisme socialista amb aquesta proposta incomoda en gran manera la direcció podemista.

Davant l’horitzó immediat d’incertesa política a Catalunya i amb el context del seu propi malestar intern, la direcció d’Units Podem va decidir ahir «deixar en suspens» el seu paper en aquest òrgan. Al·lega que en les actuals circumstàncies «no es donen les condicions» perquè la comissió sigui efectiva. Només si Puigdemont renunciés a la declaració unilateral d’independència o si el Govern descartés aplicar l’article 155 de la Constitució, Podem canviaria la seva posició.

Ara com ara, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, es despenja de la comissió i al·lega que «no reuneix les condicions per al diàleg», emparat en la negativa d’ERC a participar-hi i en els dubtes del PDECat.

El PSOE treu ferro a la retirada podemista. La seva portaveu al Congrés, Margarita Robles, va ignorar les amenaces de deserció i es va mostrar convençuda que al final independentistes i podemistes hi participaran. «És una proposta històrica per reformar la Constitució després de 40 anys, no només per al tema territorial, sinó també per als drets socials», va defensar.

Notícies relacionades

Justament aquesta reforma de la llei fonamental és la que inquieta Podem, que vol que qualsevol modificació se sotmeti a la consulta ciutadana.

«Si el PP i el PSOE intenten tocar una sola coma de la Constitució pel seu compte, nosaltres tenim diputats suficients per assegurar al poble espanyol que portarem qualsevol canvi a referèndum»,  va insistir Iglesias. Els morats van lamentar ser exclosos de les converses amb Mariano Rajoy a la Moncloa per la crisi catalana. La setmana passada els seus portaveus van considerar «lògic» que el president no els convoqués a aquestes reunions.