el pols sobiranista

El PDECat avala que Puigdemont proclami la DUI si Rajoy aplica l'article 155

Pascal descarta una convocatòria d'eleccions després del consell nacional extraordinari dels postconvergents

rjulve40589237 barcelona 18 10 2017   congreso extraordinario del partit de171018205323

rjulve40589237 barcelona 18 10 2017 congreso extraordinario del partit de171018205323 / CARLOS MONTANYES

2
Es llegeix en minuts

Si el Govern central fa el pas i aplica l'article 155 de la Constitució, Carles Puigdemont tindrà tot el suport del seu partit per aixecar la suspensió que va dir que efectuava el 10 d'octubre de la declaració unilateral d'independència (DUI). Així ho ha decidit el PDECat en un consell nacional extraordinari celebrat aquest dimecres a Barcelona, a poques hores que compleixi el termini que la Moncloa va donar a la Generalitat perquè li comuniqui que actua dins del marc constitucional i no hi ha secessió en marxa.

Segons ha explicat posteriorment als mitjans de comunicació la coordinadora general dels postconvergents, Marta Pascal, el conclave només ha inclòs dues intervencions, la seva, per expressar el suport al cap del Govern, i la del president, que no s'ha mogut del full de ruta que ha estat expressant en públic. "[Puigdemont] tindrà tota la complicitat del PDECat per aixecar la suspensió i fer efectiu el mandat de l'1-O" si Mariano Rajoy activa l'article 155 per quedar-se competències de la Generalitat com els Mossos o l'ensenyament, ha subratllat la dirigent nacionalista.

Al llarg de tot el dia, i procedent del pont aeri polític, ha sonat el rum-rum polític d'unes eventuals eleccions al Parlament per evitar l'aplicació del 155. És més, l'Executiu central ha ofert a la Generalitat guardar al calaix aquest article si Puigdemont convocava comicis. No obstant, Pascal ha manifestat que aquesta possibilitat "no està al damunt de la taula" i ha volgut ser tan clara amb això que ha reiterat que ni tan sols s'havia parlat d'aquesta qüestió en el consell nacional. Alguns moviments del sector més moderat del PDECat havia semblat que abonaven la pressió perquè el president canviés el rumb, però tant l'altre bloc com ERC i la CUP han deixat ben clar al llarg del dia que no estan disposats a acceptar el que considerarien una capitulació, i encara menys si no hi hagués DUI, i especialment amb els líders de l'ANC i d'Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, empresonats.

"Males intencions"

Notícies relacionades

Pascal ha atribuït els tambors d'eleccions a "les males intencions" d'alguns sectors però sense arribar a esmentar-los directament. El que sí que ha anunciat la coordinadora general dels postconvergents és que el seu partit celebrarà una conferència política el dissabte 11 de novembre en què abordarà, entre altres qüestions, com afrontar l'elaboració d'una Constitució catalana com a llei fonamental d'una república independent.

S'ha de recordar, com va fer la mateixa Pascal, que el full de ruta independentista ja contempla eleccions "constituents" per a la primavera de l'any que ve i que abans d'això s'hauria d'iniciar un procés de participació ciutadana per dissenyar la Carta Magna.