El Govern frenaria l'article 155 si Puigdemont convoqués eleccions

L'Executiu confia que l'ala moderada del PDECat convenci el president d'anar a comicis

El PSOE i C's tenen "esperances" que el cap del Govern català rectifiqui en els pròxims dies

Sáenz de Santamaría, clara en la seva resposta a Rivera. / DAVID CASTRO / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts

El rum-rum sona des de fa dies i aquest dimecres ha agafat força després de la intervenció de Mariano Rajoy al Congrés dels Diputats. El Govern, PSOE i C's confien que l'ala moderada del PDECat convenci 'in extremis' el president Carles Puigdemont perquè convoqui eleccions a Catalunya en els pròxims dies. El president l'hi ha demanat directament al coportaveu postconvergent Jordi XucláJordi Xuclá durant la sessió de control, però més enllà de la petició oberta a l'hemicicle, fonts governamentals confirmen que la Moncloa té l'esperança que Puigdemont cedeixi a les pressions d'un PDECat necessitat de distanciar-se de la "radicalitat" de la CUP. Si hi ha converses discretes que afavoreixen aquesta possibilitat o es tracta d'un bonisme improbable, queda obert a interpretacions. Ningú confirma detalls. 

L'escletxa oberta a l'esperança no frena, no obstant, la posada en marxa de l'article 155 de la Constitució si aquest dijous a les deu del matí la Generalitat no respon al requeriment del Govern per concretar si va declarar o no la independència.

La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, s'ha encarregat de recordar que l'ultimàtum segueix vigent"Queden 24 hores", ha assenyalat al ple del Congrés.

No obstant, fonts de l'Executiu apunten que aquest mecanisme, encara que es posi en marxa al Senat en els pròxims dies, es podria desactivar si Puigdemont convoqués eleccions a Catalunya. Insisteixen, a més, en la lentitud que requereix l'aplicació d'aquest precepte constitucional, cosa que regalaria a Puigdemont encara gairebé una setmana per convocar eleccions i al Govern l'excusa per aixecar el dit del botó d'intervenció a Catalunya. Fonts socialistes admeten també que "tenen moltes esperances" que en aquests dies el president recondueixi la situació i convoqui eleccions. Recorden que, a diferència d'ERC, els diputats del PDECat segueixen assistint a les institucions a Madrid. 

Sospiten des dels partits constitucionalistes que Puigdemont podria jugar a dues bandes, proclamar la república catalana i immediatament després convocar comicis.

Llei electoral espanyola

En aquest cas, recorden des del Govern, les eleccions es farien sota la llei electoral espanyola, la Loreg, a falta d'una de catalana, amb totes les implicacions que això comporta, com la supervisió de la Junta Electoral Central.

Notícies relacionades

Fonts del PSOE i Ciutadans avalen la tesi de l'esperança en una convocatòria electoral en l'últim moment. El partit d'Albert Rivera insisteix en la necessitat que aquests comicis tinguin totes les garanties, perquè temen una resposta de la CUP, contrariada, cridant les seves bases a la "rebel·lia" per boicotejar-los. Segons ells, l'impacte econòmic ocasionat per la fuga empresarial de Catalunya i la propagació del sentiment de caos actua com a factor d'influència sobre un PDECat que, al·leguen, pot forçar Puigdemont a canviar la independència per eleccions amb o sense adjectius. 

Comissió 'ad hoc'

Des del Govern també s'assenyala que en l'impàs del 'mentrestant' l'activació del 155 es podria aplicar no en la comissió de comunitats autònomes del Senat, que permetria als líders territorials intervenir a la Cambra Alta, sinó en una comissió creada 'ad hoc', com estableix el reglament parlamentari.