SEDICIÓ

La fiscalia estudia demanar la suspensió d'activitats de l'ANC i Òmnium

El ministeri públic pretén evitar que s'utilitzin les seves estructures amb fins il·lícits

Els líders de les dues organitzacions són a la presó des de dilluns per un delicte de sedició

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La fiscalia de l'Audiència Nacional busca la fórmula per suspendre cautelarment d'activitats les organitzacions Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, a l'entendre que, encara que elles no siguin il·lícites, sí que s'estan utilitzant les seves estructures per a aquestes finalitats, han informat a aquest diari fonts fiscals. Els presidents de les dues entitats, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, són a la presó des de dilluns per un delicte de sedició.

La via que de moment sembla que té més possibilitats de ser finalment l'acordada per la fiscalia és plantejar-ho davant la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela perquè l'acordi en el procediment obert per sedició. L'article 33 del Codi Penal preveu entre les penes aplicables a persones jurídiques la suspensió d'activitats, la clausura de locals i la prohibició de portar a terme les activitats "en l'exercici de les quals s'hagi comès, afavorit o encobert el delicte".

La sedició no forma part del llistat de delictes imputables a persones jurídiques, però això no impedeix que es puguin adoptar mesures contra elles si es considera que al seu si se n'ha comès algun, aprofitant les seves estructures o el seu finançament. D'aquesta forma es podria conjurar el risc de reiteració delictiva.

Que no se'ls pugui imputar aquest delicte dificulta, en canvi, altres iniciatives com el bloqueig dels seus comptes i actius proposat per la Guàrdia Civil en l'últim informe enviat a l'Audiència Nacional en què detallava l'actuació dels Mossos els dies 20 i 21 de setembre, quan les mobilitzacions encapçalades per Sànchez i Cuixart van obstaculitzar la feina de la comissió judicial enviada pel Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona. El document detallava l'activitat realitzada fins a l'1 d'octubre, quan es va celebrar el referèndum il·legal.

Antecedents

Fins ara l'Audiència Nacional només ha acordat la suspensió d'activitats d'organitzacions de l'entorn d'ETA, com ANB o PCTV, però aquests casos no plantejaven la dificultat de l'actual perquè es va considerar que elles també eren terroristes, li això facilitava l'actuació cautelar contra elles. En el cas d'Òmnium Cultural i de l'ANC s'hauria de determinar que han sigut utilitzades per als fins il·lícits perseguits per procedir a la seva suspensió d'activitats per la via penal.

Els experts consultats consideren que serien aplicables els capítols del Codi Penal relatius a associacions il·lícites, entre les quals figuren les que, "fins i tot tenint un fi lícit, utilitzin mitjans violents o d'alteració o control de la personalitat per a la seva consecució" i les que "fomentin, promoguin o incitin directament o indirectament a l'odi" per ideologia, religió, ètnia o nació. 

Notícies relacionades

Òmnium Cultural es va fundar el 1961 com a entitat sense ànim de lucre de caràcter cultural i polític, que treballa per promocionar l'ús de la llengua catalana, difondre la cultura i promoure la independència de Catalunya. L'Assemblea Nacional Catalana és molt més recent. Va sorgir el 2012 amb l'objectiu d'aconseguir la independència.  

Sànchez i Cuixart han rebut aquest dimecres el suport d'Amnistia Internacional, que ha reclamat la llibertat "immediata" de tots dos, sol·licitant la retirada dels càrrecs de sedició contra ells per considerar-los "excessius". "La sedició és un delicte definit d'una manera molt general que comprèn una àmplia varietat d'actes i que, a més, pot comportar penes de fins a 10 anys de presó», ha declarat Esteban Beltrán, director d'Amnistia Internacional Espanya.