EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

El PSOE vol que un ministre de Rajoy gestioni Catalunya amb el 155

Els socialistes defensen que l'article de la Constitució serveixi per convocar eleccions com més aviat millor

Demanen que la comissió territorial del Congrés recuperi l'Estatut retallat pel TC el 2010

undefined40558598 madrid 16 10 2017 politica el secretario general del psoe  p171017195453

undefined40558598 madrid 16 10 2017 politica el secretario general del psoe p171017195453 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Ara que ha acceptat recolzar l'ús de l'article 155 de la Constitució davant el desafiament independentista, Pedro Sánchez sol dir que el PSOE té la seva “pròpia interpretació” d'aquest precepte, que faculta l'Executiu central per suspendre competències autonòmiques. El líder socialista no va més enllà. Assenyala que la decisió final és de Mariano Rajoy, amb qui parla sovint des de fa setmanes, i que en qualsevol cas Carles Puigdemont encara té una oportunitat per evitar el 155, si aquest dijous contesta que no ha declarat la independència. Però el PSOE veu “molt difícil” que el president faci marxa enrere. Fonts de la cúpula socialista ja comencen a concretar la seva posició: aposten per rellevar tot el Govern català, que un ministre de l'Executiu central assumeixi la gestió de Catalunya i que es convoquin eleccions autonòmiques com més aviat millor.

La primera mesura seria la destitució de Puigdemont i els seus consellers. El PSOE considera que no tindria sentit que mantinguessin la cartera. “Si cau el president, cau tot el govern. ¿Quan s'ha vist que un govern sobrevisqui al seu president?”, explica un rellevant membre de l'executiva.

És a dir, les funcions del Govern serien assumides per qui designi l'Executiu central. Els últims dies s'ha especulat molt sobre quina decisió prendrà aquí Rajoy, si optarà per un Govern de notables o bé per un de tècnic. Els socialistes no advoquen per cap d'aquestes dues vies. Consideren que la sortida menys dolenta seria que un ministre de Rajoy (totes les mirades es dirigeixen a la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría) assumís la gestió de la Generalitat. “Un govern tecnocràtic faria la impressió que aquesta situació d'interinitat s'allarga i seria vist com un govern d'ocupació”, expliquen fonts de la direcció del PSOE, que subratllen que aquesta és la seva posició, no la del Govern central, que de moment continua en silenci.

Notícies relacionades

Perquè el partit de Sánchez vol que el 155 serveixi perquè se celebrin comicis autonòmics com més aviat millor. Aquests comicis permetran “lliurar un debat polític a fons” i fins i tot “canviar d'interlocutors”, consideren els socialistes, que descarten que els partits independentistes acabin cridant finalment al boicot.

Sánchez es desmarca d'Iceta

Mentrestant, el PSOE segueix dipositant altes expectatives en la comissió territorial del Congrés perquè destensi la situació. Els socialistes han registrat aquest dimarts la seva proposta per a l'organisme, que seria l'embrió de la futura reforma constitucional, i entre els temes a tractar hi situen la recuperació de l'Estatut retallat pel Tribunal Constitucional (TC) en la sentència del 2010Estatut retallat. El PDECat havia anunciat que participaria en la comissió, però la detenció dilluns per un delicte de secessió de Jordi Sánchez i Jordi CuixartJordi SánchezJordi Cuixart, presidents de l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, pot complicar la seva assistència. El líder del PSC, Miquel Iceta, va titllar la decisió judicial de “desproporcionada”, tesi de la qual es va desmarcar Sánchez. “Respecto les opinions que es puguin tenir, però no em pronuncio sobre les decisions judicials que m'agraden més o m'agraden menys”, ha dit el líder socialista a Nigrán (Pontevedra).