PERFIL

La jutge Lamela, d'heroïna a malvada en tres hores

Qualificada de progressista, no va aconseguir el suport dels vocals nomenats pel PP ni els del PSOE per presidir la Sala Penal

La causa per sedició li ha fet adquirir un protagonisme que els que la coneixen diuen que detesta

rjulve40572251 la jueza carmen lamela foto cgpj171017195230

rjulve40572251 la jueza carmen lamela foto cgpj171017195230

1
Es llegeix en minuts

Si la realitat es mesurés per Twitter, la magistrada Carmen Lamela hauria passat d’heroïna a malvada amb prou feines tres hores. O de roja perillosa a reaccionària agraïda per haver sigut condecorada pel Ministeri de l’Interior, malgrat que es tracta d’una distinció amb la qual compten pràcticament tots els jutges de l’Audiència Nacional.

En tres hores, Lamela va deixar en llibertat amb compareixences quinzenals el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, malgrat que el fiscal li demanava presó, i va empresonar els presidents de l’ACN i d’Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. I els que en un moment l’aplaudien van passar a criticar-la, per no dir insultar-la, i viceversa.

Però la realitat no és Twitter i no només hi ha blancs i negres. Quan Lamela (56 anys) va arribar l’octubre del 2015 al Jutjat Central d’Instrucció número 3 –el titular del qual era a París–, se la va qualificar de progressista per haver desenvolupat un lloc tècnic al Ministeri de Justícia durant el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero. No obstant, el cas més mediàtic a què s’havia enfrontat fins ara, el de l’agressió d’Alsasua a dos guàrdies civils, que es jutjarà per terrorisme, sembla que casa malament amb aquesta etiqueta. Lamela, a més, no pertany a cap associació judicial.

Confosa amb Espejel

Sí que va ser bastant eloqüent que ni els vocals nomenats a proposta del PP ni els designats pel PSOE la recolzessin quan es va postular per presidir la Sala Penal de l’Audiència Nacional, a la qual els primers van situar Concepción Espejel, amb qui molts a les xarxes socials la van confondre dilluns per insultar-la. Molt treballadora, se la considera una jutge vocacional que instrueix amb una rapidesa inusual a l’Audiència: el cas Abengoa es va iniciar el 2016 i ja està sent jutjat, i l’agressió d’Alsasua espera assenyalament.

Notícies relacionades

El 28 de setembre va adquirir la titularitat del jutjat al renunciar al càrrec Javier Gómez Bermúdez. La mateixa setmana li va correspondre la denúncia fiscal per sedició que li ha donat un protagonisme que els que la coneixen saben que detesta.