Sànchez i Cuixart, a la presó 'VIP' amb Ignacio González, Jordi Pujol Jr o Sandro Rosell

Soto del Real és la presó de referència per als jutges de l'Audiència quan decreten presó provisional

zentauroepp40564803 the spanish civil guard van carrying jordi cuixart  leader o171016230749

zentauroepp40564803 the spanish civil guard van carrying jordi cuixart leader o171016230749 / SUSANA VERA

3
Es llegeix en minuts

Els presidents de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i d'Òmnium Cultural, Jordi Sànchez Jordi Cuixart, coincidiran a la presó de Soto del Real (Madrid) amb altres coneguts interns com Ignacio González, Jordi Pujol Ferrusola, Sandro Rosell i Gerardo Díaz Ferrán.

La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela va decretar dilluns a la nit l'ingrés a presó incondicional sense fiança per als presidents de les dues entitats independentistes per un delicte de sedició.

Amb 78.000 metres quadrats i a 40 quilòmetres al nord de Madrid, Soto del Real és la presó de referència per als jutges de l'Audiència Nacional quan decreten mesures preventives de presó. En aquestes instal·lacions va estar ingressat l'extresorer del PP Luis Bárcenas Miguel Blesa. L'exbanquer Mario Conde ha sigut un altre dels seus interns més cèlebres.

El mòdul 1, que és on ingressen els presos considerats poc conflictius o d'edat elevada, va acollir els caps de la trama Lezo: l'expresident madrileny Ignacio González i el seu germà Pablo. El primer d'ells va ser traslladat a mitjans de juliol al mòdul 10, el conegut com a 'mòdul UNED' per ser l'habilitat per a l'estudi de carreres universitàries.

Sandro Rosell comparteix cel·la amb Joan Besolí

Un mes més tard, el 25 de maig, va ingressar a Soto del Real l'expresident del FC Barcelona Sandro Rosell Sandro Rosell pels delictes de blanqueig i organització criminal. La jutge Carmen Lamela el va acusar d'haver rentat a través d'una estructura empresarial a Andorra 8,4 milions d'euros per a l'expresident de la Confederació Brasilera de Futbol Ricardo Teixeira i gairebé 6,6, per a ell mateix.

Rosell comparteix cel·la amb el seu soci i amic Joan Besolí, l'advocat andorrà acusat de proporcionar-li l'estructura necessària per poder blanquejar els diners de procedència il·lícita. Concretament, comparteixen una de les cel·les d'una mica més de 10 metres quadrats amb bany propi i dutxa. Soto del Real, construïda el 1995, té 1.000 cel·les repartides en 14 mòduls, un d'ells per a dones.

Edmundo Rodríguez Sobrino, home de confiança d'Ignacio González en les estructures del Canal de Isabel II a Amèrica, també va ingressar en un principi a Soto del Real, tot i que posteriorment el jutge va sol·licitar el seu trasllat a Estremera, la presó madrilenya on va estar ingressat dos anys i mig (fins que va pagar la fiança de 400.000 euros) Francisco Granados, principal implicat en el cas Púnica.

El dia a dia a la presó

El dia a Soto del Real comença a les 8.00 hores amb la neteja de la cel·la i l'esmorzar. A les nou estan programades activitats fins a la una, l'hora fixada per dinar. La presó estableix un horari de descans entre les dues i les 16.30 per, a continuació, donar pas a altres activitats. A les 20.00 hores, després del sopar, cada intern ha d'estar de nou a la seva cel·la.

A la presó de Soto també hi ha des del desembre del 2012 l'expresident de la CEOE Gerardo Díaz Ferrán, detingut en el marc de l'anomenada operació Creuer i ja condemnat en ferm pel cas Marsans i per l'ús fraudulent de les targetes 'black' a dos anys de presó. Encara té pendent el judici per la sortida a borsa de Bankia, de la qual va ser conseller.

La concentració d'interns i la juxtaposició de causes va portar l'abril del 2016 al Ministeri de l'Interior a canviar de presó Luis Pineda, cap d'Ausbanc, i Miguel Bernard, responsable de Manos Limpias. De Soto del Real van ser traslladats, respectivament, a Estremera i Navalcarnero, evitant així problemes amb altres interns com Díaz Ferrán i Mario Conde.

Entre els seus més de 1.300 interns hi ha gihadistes com Driss Oukabir, germà d'un dels terroristes abatut a Cambrils que van formar suposadament part de la cèl·lula que va atemptar a Catalunya el 17 i 18 d'agost. El 30 de juny qui va ingressar en aquesta presó va ser el primogènit del clan Pujol, Jordi Pujol Ferrusola.

Altres polítics catalans

La Secció Tercera de la sala Penal de l'Audiència Nacional va acordar dies després que podria sortir en llibertat si dipositava en metàl·lic tres milions d'euros en concepte de fiança, un requisit que avui dia no ha pogut complir.

Notícies relacionades

El germà gran dels Pujol es troba en presó preventiva pels delictes de blanqueig continuat de capitals, frau fiscal i falsedat documental relacionats amb la gestió del patrimoni de la família, l'origen del qual atribueix a una herència no declarada de l'avi Florenci.

La nòmina de polítics catalans a Soto del Real inclou els dirigents de l'extinta CiU Lluis Prenafeta Macià Alavedra, detinguts l'octubre del 2009 per ordre del jutge Baltasar Garzón en el marc de la instrucció del cas Pretòria, que va investigar la corrupció en diversos ajuntaments barcelonins.