EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

La Guàrdia Civil busca en el 112 de Reus gravacions dels Mossos l'1-O

Els agents de l'institut armat s'han personat a la seu del telèfon d'emergències

zentauroepp40569201 dos vehicles sense logotipar de la gu rdia civil  davant l e171017123747

zentauroepp40569201 dos vehicles sense logotipar de la gu rdia civil davant l e171017123747 / Cedida

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Barcelona

La Guàrdia Civil es va personar ahir a la seu del telèfon d’emergències 112 a Reus per buscar informació relacionada amb el referèndum unilateral de l’1-O, segons van confirmar fonts de l’institut armat. En concret, els agents estarien buscant converses internes dels Mossos d’Esquadra efectuades a través del sistema de comunicació per ràdio durant la jornada de la consulta, les instruccions que es van donar i la identificació i localització, mitjançant aquests missatges, dels vehicles de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional que van actuar. «Es dedicaven més a vigilar-nos a nosaltres que a actuar», ha explicat una font de l’institut armat.

La tasca de la policia autonòmica durant la votació va ser posada en dubte per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, que van acusar de passivitat i inacció els agents del cos català per no haver impedit l’obertura de molts col·legis electorals. A les oficines del 112, dependent de la Conselleria d’Interior, hi ha fitxers de tots els serveis d’emergències de la Generalitat: els Mossos d’Esquadra, els Bombers, Protecció Civil, el Servei d’Emergències Mèdiques i el mateix 112.

Actitud passiva

El jutge de Gandesa va ordenar aquestes diligències per investigar, entre altres aspectes, si els Mossos van tenir una actitud passiva a l’hora de complir la resolució judicial que els obligava a impedir la votació, i si van fer un seguiment de les intervencions que van efectuar la Guàrdia Civil i la Policia Nacional per complir amb el mandat judicial, segons les fonts.

El Jutjat de Primera Instància i Instrucció de Gandesa ha obert aquesta investigació, que manté en secret, arran d’una denúncia per suposada inacció dels Mossos d’Esquadra en relació amb l’1-O.

El magistrat ha requerit als Mossos que conservin les converses d’interès en el dispositiu d’emmagatzematge, que ahir va ser posat a disposició de l’autoritat judicial durant la diligència practicada a l’edifici del 112. Els agents van arribar cap a les 10.00 hores a l’edifici, van completar la seva diligència i van sortir cap a les 11.30 hores de la seu central del 112, que concentra els fitxers dels serveis policials relatius a les Terres de l’Ebre i de Tarragona.

Causa paral·lela

La investigació del jutjat de Gandesa sobre l’operatiu portat a terme pels Mossos d’Esquadra durant l’1-O transcorre de forma paral·lela a la que està oberta a l’Audiència Nacional –on dilluns la jutge Carmen Lamela va retirar el passaport al major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, acusat de sedició– i al TSJC.

Notícies relacionades

Precisament, els Mossos d’Esquadra han notificat a la magistrada de l’alt tribunal català Mercedes Armas, que instrueix una causa contra el Govern català per l’1-O, que han obert una investigació interna per determinar si algun agent, a títol personal, no va seguir les instruccions que s’havien transmès per impedir la votació, han informat a Efe fonts policials.

Amb aquesta mesura, la prefectura dels Mossos pretén descobrir si hi va haver alguna conducta individual per part d’algun agent que no va complir amb les ordres rebudes i analitzar si hi havia algun motiu que ho justifiqués.