REUNIÓ DEL CONSELL EXECUTIU

La Generalitat respondrà a Rajoy insistint en el diàleg

Acusa Rajoy d'haver incrementat la repressió i adverteix que no es quedarà de braços plegats

Els consellers es manifestaran aquest dimarts en suport de Cuixart i Sànchez

zentauroepp40486213 catalan  government presidency councillor jordi turull speak171010135740

zentauroepp40486213 catalan government presidency councillor jordi turull speak171010135740 / IVAN ALVARADO

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, ha acusat el Govern espanyol de respondre amb repressió a l'oferta de diàleg del president de la GeneralitatCarles Puigdemont, i en aquest sentit ha advertit que a partir de dijous, davant de quina resposta doni el Govern del PP a l'oferta de negociació que reiterarà la Generalitat, el Govern català prendrà les seves pròpies decisions sense deixar de reivindicar el diàleg.

Turull no ha volgut concretar les futures actuacions de la Generalitat, però ha insistit que si l'Estat respon en una direcció contrària a l'oferta de diàleg, el Govern català haurà de prendre "decisions" perquè el compromís del Govern amb el procés sobiranista sigui "tan eficaç com sigui possible". "El diàleg el mantenim sempre, és la nostra manera de fer. No passarà de dos mesos a dos dies, va ser una oferta de dos mesos per explorar el que sigui possible, però perquè hi hagi un diàleg hi ha d'haver un altre que vol dialogar; si actua en la direcció contrària, òbviament s'hauran de prendre decisions".

"Els anuncio que en aquest nou termini del Govern de l'Estat, el Govern català respondrà, però no es mourà del que va dir ahir: ¿Volen seure a parlar, sí o no? A partir de dijous sabrem en quin escenari se situa l'Estat, si tanca definitivament la porta al diàleg o aborda el tema de si vol que parlem, seurem, sense condicions", ha explicat.

Així mateix, el portaveu ha avisat que a partir de dijous la Generalitat no quedarà de braços plegats: "Sempre creurem en el diàleg, però si l'altre no vol parlar, no serà a costa d'estar quiets mentre te les van engaltant, tenim un compromís explícit amb els ciutadans des de l'1 d'octubre". Una referència clara de Turull a la necessitat d'aplicar el resultat del referèndum, que va donar una majoria clara en favor de la independència de Catalunya.

Turull ha lamentat la resposta del president del Govern, Mariano Rajoy, a la carta enviada ahir per Puigdemont amb l'apel·lació al diàleg: "A la carta del president de la Generalitat la resposta torna a ser el menyspreu i l'amenaça, han eludit el tema nuclear: ¿Volen seure a parlar, podem parlar? ¿Podem fer com els països civilitzats?".

El portaveu ha denunciat que des que el dia 10 Puigdemont va fer una crida al diàleg al Parlament, "hi ha més repressió" per part de l'Estat. "El Govern de Catalunya va obrir una porta al diàleg i l'ha mantingut en les comunicacions que ha fet arribar al Govern de l'Estat, una voluntat sincera, però també hem constatat que a l'altre costat hi ha un Govern que tanca contínuament les portes al diàleg i mira en direcció contrària", ha denunciat Turull.

Presos polítics

Notícies relacionades

El portaveu ha censurat l'empresonament per part de la jutge de l'Audiència Nacional dels líders de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, parlant de presos polítics. "Vivim un nou episodi de vergonya democràtica per part de l'Estat, dues persones innocents, un tribunal incompetent les ha empresonat per un delicte inexistent: el que no va fer el Tribunal d'Ordre Públic amb el president d'Òmnium durant el franquisme ho fa el tribunal hereu del segle XXI".

Turull ha mostrat el suport del Govern català a les mobilitzacions en suport a Sànchez i Cuixart i ha demanat al mateix temps serenitat: "El millor homenatge a Jordi Cuixart i Jordi Sànchez és que en aquestes mobilitzacions que tornaran a ser multitudinàries, no caiguem en les provocacions de diferents estaments de l'Estat que voldrien que ens desviéssim del pacifisme i civisme". Els consellers del Govern participaran aquesta tarda en la manifestació convocada a Barcelona, no ho farà el president Carles Puigdemont per preservar el seu perfil institucional, ha dit Turull.