OPERACIÓ DE LA GUÀRDIA CIVIL

Detinguda una dona a Palamós acusada de reclutar gihadistes

La noia, de 21 anys, es va autoradicalitzar a través del consum de propaganda gihadista

La Guàrdia Civil ha detingut avui a Palamós (Girona) una noia espanyola de 21 anys. / MINISTERI DE L'INTERIOR

2
Es llegeix en minuts

Agents de la Guàrdia Civil han detingut aquest dimarts una noia Palamós per presumpta col·laboració amb el terrorisme gihadista, segons ha informat el Ministeri de l'Interior en un comunicat. Els investigadors li atribueixen activitats d'autoradicalització, captació, reclutament i enviament de gihadistes a zones de conflicte.

La jove, de 21 anys, de nacionalitat espanyola i resident en aquesta localitat del Baix Empordà, formava part d'una "xarxa d'individus afins a l'Estat Islàmic" les activitats dels quals van ser detectades pels serveis d'informació i intel·ligència internacionals des de fa dos anys.

La detinguda es va autoradicalitzar a través del consum de propaganda gihadista i mitjançant el contacte, a través de les xarxes socials, amb altres persones, dones principalment, "que van contribuir de forma decisiva a la concreció de l'ideari gihadista". En el seu procés de radicalització, la jove va acabar acatant "les més severes exigències del rigor salafista, tant pel que fa a la utilització del codi de vestimenta estricte (...) com en el progressiu aïllament de la seva activitat pública".

Col·laboració amb l'FBI

La detenció d'avui ha sigut possible gràcies a la col·laboració de la Guàrdia Civil amb l'FBI, una col·laboració que ja va permetre la detenció de dues persones més anteriorment. El novembre del 2015 es va arrestar una dona a la província de Barcelona. I el juny del 2016, l'FBI va detenir als EUA un home amb qui la dona arrestada avui mantenia una estreta vinculació i la detenció del qual va permetre avortar un viatge a Síria que havien planejat.

La Guàrdia Civil, que actua sota la direcció del jutjat d'instrucció número 1 de l'Audiència Nacional, està registrant el domicili de la detinguda buscant proves que determinin el seu grau d'implicació en activitats terroristes i la seva vinculació amb els grups que recolza.

Des de començament d'any, 61 persones han sigut arrestades a Espanya per la seva presumpta relació amb el terrorisme gihadista i nou més en altres països en operacions amb la participació de les forces i cossos de seguretat de l'Estat, segons dades del Ministeri de l'Interior.

Notícies relacionades

Des del 26 de juny del 2015, data en què es va elevar a 4 el Nivell d'Alerta Antiterrorista, les forces i cossos de seguretat han detingut més de dos-cents terroristes gihadistes en operacions realitzades a Espanya i a l'exterior.

"Integració excel·lent"

L'alcalde de Palamós, Lluís Puig (ERC), ha manifestat "sorpresa" per aquest arrest perquè ha subratllat que la "integració" de la comunitat islàmica al municipi és "excel·lent". "Constantment treballem amb aquest col·lectiu, que està molt integrat tant al nostre municipi com en altres de veïns", ha afirmat.