PER "RISC"

SegurCaixa cancel·la les seves assegurances de responsabilitat amb la Generalitat i el Parlament

L'asseguradora justifica la rescissió dels contractes en el "gravíssim agreujament del risc" per la situació política

fsendra40489996 barcelona 10 10 2017  pleno en el parlament donde el preside171010195801

fsendra40489996 barcelona 10 10 2017 pleno en el parlament donde el preside171010195801

2
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els 135 diputats del Parlament notaran de manera immediata una altra conseqüència del desafiament independentista. La companyia asseguradora SegurCaixa Adeslas, controlada en un 50% per Mutua Madrileña i de la qual VidaCaixa posseeix el 49,92%, ha decidit rescindir la pòlissa que tenia contractada amb la Cambra catalana «com a conseqüència del gravíssim agreujament del risc produït pels esdeveniments ocorreguts recentment a Catalunya».

I el mateix passa amb dues pòlisses de responsabilitat civil general contractades per la Generalitat. Una del 2011 i una altra de maig d’aquest any, que ampliava les cobertures a alts càrrecs i expolítics de l’Administració catalana, segons fonts coneixedores dels detalls. Una d’aquestes comptava amb una coassegurança (una forma que tenen les companyies de repartir riscos) del 30% de Zurich i un altre 10% de Fiatc.

La companyia ja es va negar a aportar l’aval per pagar els 5,2 milions d’euros de fiança per la consulta del 9 de novembre del 2014 (9-N) per a l’expresident Artur Mas. L’asseguradora va interpretar que no es podien cobrir responsabilitats civils derivades de possibles actes delictius.

Segons l’escrit remès al departament d’infraestructures, equipaments i serveis del Parlament, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, l’empresa d’assegurances comunica que el contracte «queda resolt i sense cap efecte de manera immediata». La carta cita com a exemple d’aquest «gravíssim agreujament del risc» la suspensió per part del Tribunal Constitucional de les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica i s’empara en l’article 12 de la llei 50/1980, de 8 d’octubre, de contracte d’assegurança.

Responsabilitat i danys materials

Aquesta pòlissa va ser contractada pel Parlament el 19 de setembre del 2016 per un període de tres anys i abraçava tant la cobertura d’assegurança de responsabilitat civil i patrimonial com els danys materials a tot risc. El preu dels dos lots tenia un pressupost de licitació de 87.000 euros, però el valor del contracte va pujar a 174.000 euros sense IVA. Fonts de la companyia afirmen que la rescissió unilateral és deguda al fet que els responsables del Parlament no van notificar els canvis en el risc assumit per l’entitat. I el mateix ha passat amb les pòlisses de responsabilitat civil de la Generalitat.

Si tant el Parlament com la Generalitat n’haguessin rebut notificació, haurien pogut estudiar i avaluar un canvi de condicions o de preu o potser s’hauria hagut de rescindir igualment. En tot cas, la llei permet trencar la vinculació unilateralment quan el beneficiari de la pòlissa no comunica a l’asseguradora el canvi en els riscos, cosa que reverteix en la necessitat de modificar les provisions tècniques davant possibles sinistres.

Decisió "injustificable"

Notícies relacionades

La decisió de SegurCaixa no ha agradat en absolut al flanc sobiranista del Parlament. El vicepresident primer de la Mesa, Lluís Guinó (JxSí), va qualificar d’«injustificable» la decisió de l’asseguradora i va avisar que la Cambra revisarà la seva relació amb l’empresa.

En declaracions als mitjans al Parlament, el diputat nacionalista va manifestar que es tracta d’una actuació «clarament política» perquè «des d’un punt de vista jurídic, no té cap sentit» ja que la llei de transitorietat a la qual es fa menció en la notificació va ser suspesa pel Tribunal Constitucional i no ha entrat en vigor. No només això, Guinó va donar per descomptat que l’assegurança està vigent i que, «si hi ha un incident, haurà de respondre».