EL PROCÉS SOBIRANISTA

Aquesta és la carta de resposta de Rajoy a la missiva de Puigdemont

zentauroepp40501655 rajoy171011165455

zentauroepp40501655 rajoy171011165455

5
Es llegeix en minuts

Reproducció de la carta que ha enviat el president del Govern, Mariano Rajoy, en resposta a la carta de Carles Puigdemont que contestava al requeriment realitzat la setmana passada per saber si el president va declarar la independència de Catalunya en el ple celebrat al Parlament el 10 d'octubre:

Estimat President:

Lamento profundament que hagi decidit, com a president de la Generalitat i com a representant ordinari de l'Estat a Catalunya, no contestar el requeriment remès el dia 11 d'octubre i, per tant, no aclarir l'extrem de si alguna autoritat de la Generalitat ha declarat la independència de Catalunya.

Aquest és un aclariment absolutament necessari. No només el Govern d'Espanya, sinó tots els catalans tenen dret a saber amb certesa si la seva declaració del 10 d'octubre del 2017 davant el Ple del Parlament o la firma posterior d'un document redactat en termes inequívocs, impliquen la declaració d'independència, al marge que aquesta es trobi o no en vigor.

Espero que en les hores que queden fins que es compleixi el segon termini d'aquest requeriment respongui amb la claredat que tots els ciutadans exigeixen i el dret requereix. Prolongar aquesta situació d'incertesa només afavoreix aquells que pretenen liquidar la concòrdia cívica i imposar un projecte radical i empobridor per a Catalunya.

Certament, el requeriment que jo li vaig enviar suposa el pas previ al procediment establert en l'article 155 de la Constitució que, en contra del que vostè afirma, no implica la suspensió de l'autogovern, sinó la restauració de la legalitat en l'autonomia. Però, per sobre de tot, el requeriment és una oportunitat per reconduir el greu deteriorament de la convivència que es viu a Catalunya, perquè la Generalitat torni a la llei i, a partir d'aquí, es recuperi la normalitat institucional entre administracions. El retorn a la legalitat, prèvia per a qualsevol diàleg democràtic, es refereix a l'ordre constitucional però també a l'Estatut d'Autonomia de Catalunya i les seves normes de desenvolupament, que han resultat greument lesionats per les actuacions del seu Govern en les últimes setmanes.

Així mateix, el requeriment remès constitueix una crida a la claredat política, perquè tots els ciutadans de Catalunya i de la resta d'Espanya sàpiguen amb certesa quina és la situació institucional entre la Generalitat de Catalunya i les Institucions de l'Estat. El President de la Generalitat no pot tractar així els ciutadans en un tema de tanta importància. Té l'obligació d'explicar-los què ha passat i si la seva voluntat és complir o no les lleis vigents.

No puc acceptar de cap manera l'existència d'això que vostè anomena "conflicte històric entre l'Estat Espanyol i Catalunya". Mai en tota la seva història els ciutadans de Catalunya han gaudit de més llibertats, de més autonomia política i financera que durant aquesta etapa democràtica. L'únic conflicte que existeix en aquest moment a Catalunya és un conflicte de legalitat. I només posant-hi fi podrem abordar les qüestions que realment afecten i preocupen el conjunt dels catalans.

No és la meva voluntat generar nous escenaris de controvèrsia, i per això no comentaré els suposats resultats d'una consulta que mai ha sigut vàlida, ni puc, com a president del Govern d'Espanya, intercedir, ni tan sols valorar, les actuacions d'altres poders de l'Estat. Li record que tots estem subjectes a l'imperi de la llei i obligats a respectar o acatar les resolucions dels tribunals. Aquesta és la nostra obligació com a governants en un règim democràtic basat en la primacia de la llei i la separació de poders.

Vull aprofitar, no obstant, la seva referència a la Unió Europea, per recordar-li que tant les institucions comunitàries com els governs dels diferents estats membres han expressat amb rotunditat la seva posició contrària a la independència i a la ruptura del principi de legalitat. No oblidi que l'Estat de Dret i l'imperi de la llei són principis fundacionals de la Unió Europea, així com també ho és el respecte a la integritat territorial dels estats que la conformen.

Les últimes actuacions adoptades per vostè i el seu Govern estan generant una important fractura en la societat catalana, així com una enorme incertesa econòmica que posa en risc el benestar dels ciutadans. Li recordo que algunes agències de qualificació ja estan plantejant la possibilitat que Catalunya caigui en recessió si es prolonga aquesta situació d'inestabilitat.

No resulten creïbles les seves crides al diàleg en nom del conjunt de Catalunya, quan vostè es nega a parlar amb una part important d'aquesta societat a través dels seus legítims representants que, sent -com vostè diu­ menys en nombre d'escons, representen -com vostè amaga- un nombre més gran de ciutadans en vots. En qualsevol cas, li recordo que, al marge de percentatges, un dels indicadors que defineixen la qualitat d'una democràcia és el respecte a l'oposició.

Jo, per la meva part, crec poder parlar en nom, no només del Govern i del partit que el recolza, sinó també d'una gran majoria de representants del poble espanyol, com es va evidenciar en el ple del Congrés del dia 11 d'octubre, que sens dubte vostè coneix. Allà es va confirmar el suport a les actuacions del Govern en defensa de la legalitat. A més, es va brindar un espai parlamentari per al diàleg entre totes les forces polítiques, inclosa, per descomptat, la seva. Aquest marc, que té un suport majoritari, és el millor i el més eficaç per al diàleg que vostè reclama i en ell es poden abordar algunes de les demandes que vostè planteja i que, com li he explicat totes les vegades que ha volgut dialogar amb mi, excedeixen amb molt les meves competències. El convido de nou a comparèixer davant el Parlament i traslladar les seves demandes als legítims representants de la sobirania nacional, que són els únics que les poden entendre.

Li recordo, una vegada més, que encara té marge per contestar de forma clara i senzilla al requeriment que li vaig remetre dimecres passat. Segueix estant en la seva mà obrir un nou període de normalitat i lleialtat institucional que tothom li està reclamant. En cas contrari, vostè serà l'únic responsable de l'aplicació de la Constitució.

Notícies relacionades

Atentament, 

Mariano Rajoy Brey