LA CRIDA

Govern i PSOE demanen 'in extremis' a Puigdemont una "retirada"

El Govern avisa que aplicarà l'article 155 davant qualsevol resposta que no sigui un 'no' clar i nítid

"Rectificar no és rendir-se" i de vegades "obre la porta a futures victòries", recomana Zapatero

zentauroepp40409802 this handout picture released by the spanish interior minist171004135531 / HANDOUT

zentauroepp40409802 this handout picture released by the spanish interior minist171004135531
zentauroepp40499735 gr3008  madrid  11 10 2017   el ministro del interior  juan 171011120609

/

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

Aprofitant les últimes hores, el Govern i els partits constitucionalistes van intensificar ahir les crides a Carles Puigdemont perquè aquest dilluns «faci marxa enrere» i contesti amb un no al requeriment de Madrid sobre si va declarar la independència. «De vegades una retirada a temps és una victòria» i «rectificar no vol dir rendir-se», van coincidir PP i PSOE. Les apel·lacions van ser més aviat suaus, res de les amenaces que dies enrere van abocar dirigents conservadors com Pablo Casado, recordant al president que pot acabar com Lluís Companys (en referència a la seva entrada a presó, no al seu afusellament, segons va aclarir). Ni una paraula més forta que l’altra, perquè l’independentisme, quan esgota les hores per decidir quina resposta donar, no tingui cap excusa per mantenir el desafiament. No obstant, des del Govern van advertir ahir a la nit que aplicaran l’article 155 davant qualsevol resposta que no sigui un no clar i nítid.

Per exemple, el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, es va acollir a les paraules del cap de l’Executiu català, precisament aquest diumenge a l’homenatge a Companys, en què va reiterar el seu compromís amb la «pau, el civisme, la serenitat i també la fermesa i la democràcia, com a inspiradors de les decisions» per reclamar-li «fets reals i sincers» i no «paraules buides que sonin bé».

«Sens dubte, aquest fonament en la pau, en la fermesa i en la democràcia no es pot entendre si no és dins el marc legal, que en el nostre cas és dins la Constitució, l’Estat de dret i la divisió de poders», va subratllar el titular de l’Interior.

Reforma de la Constitució

Reforma de la ConstitucióZoido va recordar al cap de l’Executiu català que «encara és a temps de reconduir la situació». En aquest sentit, el Govern va precisar aquesta setmana que si Puigdemont respon inequívocament que no va declarar la independència, aquest dilluns abans de les 10 hores que s’acaba el termini, es tornaria a l’escenari previ a l’aprovació de les lleis de ruptura, és a dir, a un escenari de plena legalitat, i a partir d’aquí es podria iniciar un diàleg al Congrés, on el PSOE ha aconseguit arrossegar el PP a l’activació d’una comissió destinada a reformar la Constitució, que l’Executiu defensa ara com la millor via per buscar una solució al conflicte català. «Allà [al Congrés] és el marc on s’ha de construir aquest diàleg sincer», va afirmar el ministre.

En canvi, si Puigdemont dona al requeriment una resposta afirmativa o ambigua, va advertir Zoido, el Govern entendrà que «ha declarat la independència» i llavors «aplicarà les mesures que correspongui», entre aquestes, l’article 155, el recorregut del qual Rajoy ha acordat amb Pedro Sánchez.

En la mateixa línia, els ministres de Foment i Sanitat, Íñigo de la Serna i Dolors Monserrat respectivament, van reclamar al màxim responsable de la Generalitat que les últimes hores abans de contestar al requeriment no es deixi «arrossegar» per una «minoria de radicals» que «estan buscant la confrontació», en referència a l’exigència de la CUP perquè es proclami l’Estat propi sense dilació. Dilluns «veurem si Puigdemont estima Catalunya o vol la ruptura», va assenyalar la ministra catalana.

Per part del PP, Javier Maroto va apel·lar al seny català i va avisar el president que «de vegades una retirada a temps és una victòria», mentre que Javier Arenas va precisar que la reforma de la Constitució que auspicia el seu partit no «sacrificarà la cohesió d’Espanya, ni la igualtat ni la solidaritat entre espanyols», màxima que podria ser difícil d’encaixar amb l’aspiració socialista que Catalunya sigui considerada una «nació».

Notícies relacionades

Sigui com sigui, per arribar a aquest punt, encara hi ha molt camí i el PSOE, a través del seu portaveu, Óscar Puente, va assegurar aquest diumenge que o bé la Generalitat fa «marxa enrere» o el seu partit col·laborarà amb el Govern en l’aplicació de l’article 155, per suspendre algunes competències autonòmiques. La mà dura, però, no arribaria immediatament ja que el requeriment atorga a Puigdemont tres dies extra, si contesta que va activar la DUI, per reflexionar i tornar a la legalitat. En aquest sentit, l’expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero va recordar al president que rectificar «no és rendir-se» i que, de vegades, fer-ho és una «senyal d’intel·ligència», ja que «obre la porta a futures victòries», perquè en la política «no és mai tot o res».

Per part de C’s, Begoña Villacís, secretària municipal a l’executiva, va insistir en que «ja és hora de prendre decisions» i que s’apliqui el precepte constitucional que segons C’s permet dissoldre el Parlament i convocar eleccions autonòmiques.