DEBAT SOBIRANISTA

El primer ministre belga aposta per una mediació si fracassa el diàleg Catalunya-Espanya

La crisi a Catalunya "posa a prova Europa", assegura Charles Michel

michel

michel

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Brussel·les

El primer ministre belga, Charles Michel, ha assegurat que només es podria plantejar una mediació europea internacional sobre la situació a Catalunya si fracassa el diàleg a Espanya. "Només si constatéssim un fracàs definitiu del diàleg s'hauria de plantejar la qüestió d'una mediació internacional o europea", ha indicat Michel en una entrevista al diari francòfon 'Le Soir' i al flamenc 'De Standaard'.

Segons l'opinió del primer ministre belga, "el sentit comú vol que hi hagi diàleg". "Hi ha una guerra de nervis que s'ha d'aturar en un moment donat per obrir pas al diàleg polític", ha comentat. I ha recordat a més que la mateixa Comissió Europea ha sol·licitat diàleg per trobar una solució a la situació.

No obstant, l'Executiu comunitari ha rebutjat qualsevol petició per actuar de mediador entre el Govern espanyol i el regional de Catalunya, al considerar que aquesta situació es tracta d'un "assumpte intern" d'un Estat membre que s'ha de resoldre segons l'ordre constitucional espanyol.

"Posa a prova Europa"

Per al polític liberal, l'Executiu del qual governa amb el suport del partit nacionalista flamenc, la crisi a Catalunya "posa a prova Europa". "És una crisi institucional i política en un país que posa en joc qüestions fonamentals, l'expressió d'un vot, opinions, l'ús de la força", ha indicat. "Els nostres consellers diplomàtics estan en contacte permanent per explicar la nostra posició, a fi d'evitar interpretacions errònies", ha apuntat.

Notícies relacionades

Preguntat per si Bèlgica reconeixeria un hipotètic Estat català si s'independitzés, Michel ha dit: "Hi ha zero possibilitats que respongui a una qüestió que no s'ha plantejat. No posaré les coses encara més complicades".

Sobre la possibilitat que la situació a Catalunya pugui "contaminar" altres regions d'Europa, el primer ministre belga ha assenyalat que "és necessari el diàleg per evacuar les frustracions". "Quan les frustracions duren anys sense ser resoltes, tard o d'hora hi ha una factura política a pagar", ha expressat.