REBUIG JUDICIAL

El CGPJ demana a l'Estat que actuï contra el Govern català per investigar la violació de drets

Lesmes reclama a l'Advocacia estatal accions legals contra la comissió creada per la Generalitat

Jutges i fiscals han alçat la veu contra l'òrgan destinat a investigar les càrregues policials l'1-O i altres abusos

dibujo

dibujo

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, ha sol·licitat aquest divendres a l'Advocat General de l'Estat, Eugenio López Álvarez, que “cursi les instruccions necessàries per procedir a exercitar les accions legals procedents” contra l'acord de la Generalitat pel qual es crea la comissió especial sobre la violació de drets fonamentals, que pretén investigar les càrregues policials l'1-O, entre altres suposats abusos.

Lesmes demana a l'Estat que actuï “amb la finalitat de restablir l'ordenament constitucional i legal que mitjançant aquell acord [del Govern català] s'ha vist conculcat”, segons ha informat el CGPJ en un comunicat.

El màxim representant del Poder Judicial actua així després que totes les associacions de jutges i fiscals s'hagin unit, de forma excepcional, per expressar el seu "rotund rebuig" a la creació d'aquest òrgan i recordar que els "drets fonamentals i llibertats públiques estan plenament reconeguts per la Constitució i la llei" i garantits precisament per l'actuació del Poder Judicial, "en la funció constitucional del qual aquesta comissió -segons la seva opinió- pretén nítidament interferir".

Violació de la independència judicial

En aquesta situació, el CGPJ ha informat que Lesmes, que també proposarà l'adopció de mesures a l'òrgan de govern dels jutges per defensar la seva independència, ha remès una carta al director dels serveis jurídics de l'Estat al considerar que el decret de creació d'aquella comissió suposa "una flagrant, insòlita i injustificable violació d'un dels principis estructurals de qualsevol sistema constitucional mínimament avançat com ho és el respecte a la independència judicial”.

“El que és inadmissible és que el Poder Executiu s'arrogui una mena de funció supervisora de l'activitat que puguin desenvolupar els tribunals en l'exercici de les competències que d'acord amb la Constitució els atribueixin les lleis”, afegeix en el seu escrit, a més d'afirmar que “la Generalitat no pot, de cap manera, desenvolupar funcions de vigilància i control de les actuacions judicials”.

El president del TS i del CGPJ recorda que sí que pot recórrer les decisions dels tribunals “però no sotmetre a una mena de control polític, amb, a més, explícites amenaces d'emprendre accions genèriques i innominades de responsabilitat contra els jutges i tribunals per l'actuació que puguin desenvolupar”.

“Una vegada més, es palesa en la iniciativa normativa del Govern de la Generalitat el menyspreu més evident pels fonaments de l'ordre constitucional nacional i europeu”, acaba Lesmes.

La unió de jutges i fiscals

La firma d'un text conjunt i solemne per part de les set organitzacions de jutges i fiscals, de tota mena d'ideologies, no té precedents comparables en els últims anys, i els firmants són: l'Associació Professional de la Magistratura (APM), l'Associació Judicial Francisco de Vitoria (AJFV), Jutgesses i Jutges per a la Democràcia (JJD), Fòrum Judicial Independent (FJI), l'Associació de Fiscals (AF), la Unió Progressista de Fiscals (UPF) i l'Associació Professional i Independent de Fiscals (APIF).

En un comunicat conjunt assenyalen que "ningú ha de trencar la necessària separació de poders públics, ni menyscabar la independència judicial, ni devaluar l'aparença d'imparcialitat perquè són garanties per a tots els ciutadans".

"Jutges i fiscals intervenim com a garants de la convivència, per fer possible l'equilibri harmònic de totes les sensibilitats i interessos de qualsevol naturalesa o classe sense fer distinció entre ells", afegeixen.

Notícies relacionades

"Només el respecte a la llei i als drets dels altres, perquè són el fonament que fa possible la nostra vida en societat, són i seran les úniques pautes que guiaran el nostre exercici professional. Jutges i fiscals no distingim ni distingirem entre parts", afirmen.

Aquest mateix divendres, l'associació de jutges Francisco de Vitoria havia demanat en solitari al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) "una reacció immediata i contundent" contra la comissió.