Sánchez concep el 155 com una via perquè Catalunya "recuperi el seu autogovern"

El secretari general demana a Puigdemont que sigui "responsable" perquè "ningú, excepte Rivera", vol aplicar el precepte constitucional

El líder de l'oposició critica a Rajoy que no hagi consensuat la resposta al desafiament català amb Pablo Iglesias

undefined40377221 gra460  madrid  01 10 2017   el secretario general del psoe 171001214226

undefined40377221 gra460 madrid 01 10 2017 el secretario general del psoe 171001214226 / Zipi

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Conscient que la possible activació de l'article 155 article 155 de la Constitució no desperta moltes simpaties en bona part de la població catalana, fins i tot un sector dels votants socialistes, Pedro Sánchez ha decidit fer pedagogia sobre per què va de la mà de Mariano Rajoy en la resposta al desafiament independentista català; incidint en el paper balsàmic exercit pel PSOE perquè la rèplica sigui "d'Estat i no ideològica", com en la seva opinió desitja una part del PP i Ciutadans. 

Així, en una entrevista a la Cadena Ser, la tercera que concedeix en els últims dos dies a diversos mitjans, ha deixat clar que ell no ha donat carta blanca al president del Govern en l'aplicació de l'article 155, sinó que es negociarà cada pas a fer i, en qualsevol cas, que exigeix que l'ús d'aquest precepte constitucional serveixi perquè Catalunya "recuperi l'autogovern". "Aquí no se suspèn res, qui ha violentat les institucions autonòmiques han sigut els sobiranistes", ha remarcat. 

Aquest dijous no ha volgut aclarir si ha acordat amb Rajoy que el fi últim del 155 sigui convocar unes eleccions autonòmiques, però dimecres, a Onda Cero, sí que va deixar caure que el conflicte en qualsevol cas desembocarà en una crida a les urnes, si és que Carles Puigdemont no torna abans a la "legalitat". 

"Catalunya no és un sol poble, sinó molts pobles"

En aquest sentit, ha remarcat avui que "ningú, excepte Albert Rivera, vol activar el 155", per això ha reclamat al president Carles Puigdemont, que considera que dimarts no va declarar la independència, que doni al requeriment enviat per la Moncloa una resposta "clara, responsable, generosa i honesta", que "representi tots els catalans" perquè "Catalunya no és un sol poble, sinó molts pobles". 

Sánchez ha considerat, a més, que la crisi territorial "té solució" encara que probablement en els pròxims dies hi haurà "més turbulències". I s'ha mostrat convençut que hi ha "esperança" precisament perquè ha aconseguit arrossegar Rajoy fins a la posada en marxa d'una comissió destinada a reformar la Constitució, l'aposta del PSOE per resoldre el conflicte català.

En aquest context, ha assegurat que el cap de l'Executiu li ha transmès el seu "compromís ferm", a més de la seva "convicció i determinació", en què els canvis a la Carta Magna poden ser la via per posar fi al desafiament independentista.

Rebuig al dret a decidir

Notícies relacionades

Però ha deixat clar que, segons ell, el dret a l'autodeterminació "en absolut" s'hauria d'incloure a la Constitució perquè el seu desig passa per "parlar de com Catalunya es queda a Espanya", a diferència del que plantegen altres dirigents polítics com Puigdemont i Pablo Iglesias. "Hem de discutir com encaixem la realitat catalana a Espanya", ha assenyalat.

Malgrat això, ha criticat a Rajoy que no hagi trucat al líder de Podem per escoltar les seves propostes sobre com aturar en aquests moments el desafiament català.