Àmplia condemna al Consell d'Europa a la violència policial

Human Rights Watch censura les càrregues contra els votants de l'1-O

zentauroepp40371566 barcelona  01 10 2017 politica referendum 1 o elecciones la 171001164722

zentauroepp40371566 barcelona 01 10 2017 politica referendum 1 o elecciones la 171001164722 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

La condemna a la violència i la necessitat de diàleg i respecte a la llei han centrat aquest dijous el debat a l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa, que ha abordat la crisi política a Catalunya. Diputats de diferents partits i països han fet una crida al diàleg i a la implicació de la comunitat internacional. La majoria d'intervinents han condemnat la "repressió" policial de l'1-O i han remarcat que la "violència" no és el camí. No obstant, els representants d'Espanya, a excepció dels de Podem, han criticat l'acció de la Generalitat, acusant-la d'incomplir la llei.

Sobre la "solució" necessària, alguns diputats, com el suís Manuel Tornare, han reivindicat que "l'única sortida és un full de ruta que condueixi a la mediació". Altres, com el britànic Roger Gale, han citat l'exemple d'Escòcia afirmant que un referèndum com el que es va pactar al Regne Unit "també és possible a Espanya".

Per la seva banda, la suïssa Elisabeth Schneider-Schneiter ha posat el sistema federal del seu país com a model i ha dit que Suïssa "està a la seva disposició". La parlamentària belga Petra de Sutter ha criticat que Rajoy "continuï utilitzant paraules amenaçadores" i l'ha avisat que aplicar el 155 "seria el pitjor que podria passar". Alguns diputats, com Ganira Paixaieva, de l'Azerbaidjan, han fet referència a la necessitat de resoldre la situació amb diàleg però "dins del marc de la integritat territorial".

El secretari general del Consell d'Europa, Thorbjørn Jagland, ha rebutjat en un debat previ aquesta setmana la idea d'una mediació internacional però ha ofert l'ajuda del Consell d'Europa en el camp del dret constitucional. En resposta a preguntes de membres de l'Assemblea, Jagland ha emfatitzat la importància de resoldre el conflicte dins del marc constitucional espanyol "o una versió modificada" de la Constitució.

Human Rights Watch

L'organització Human Rights Watch ha denunciat que la policia espanyola "va recórrer de manera excessiva a la força contra manifestants a Catalunya" durant la jornada de votació de l'1 d'octubre "utilitzant porres per pegar a persones que es resistien passivament i causant múltiples ferides". El Govern va xifrar en més de 800 el nombre d'afectats.

L'oenagé de drets civils afirma que ha rebut moltes acusacions d'un ús injustificat de la força per part de la policia durant el referèndum i "va portar a terme investigacions in situ després de la votació per documentar incidents específics". Human Rights Watch assegura que ha parlat amb víctimes i testimonis i ha revisat proves fotogràfiques i mèdiques, així com imatges de vídeo, de la ciutat de Girona i dos municipis de les províncies de Girona i Barcelona.

Notícies relacionades

Després de recordar que Espanya pertany al Conveni Europeu de Drets Humans i al Pacte internacional de Drets Civils i Polítics, Human Rights Watch ha advertit al Govern del PP que té l'obligació de garantir "una investigació efectiva sobre les denúncies" i ha considerat que, considerant ' "actual tensió entre les autoritats centrals i regionals i les complexes qüestions de jurisdicció", hauria de sol·licitar l'"assistència d'un organisme internacional independent".

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, s'han fet ressò de l'informe aquest dimecres en els seus comptes de Twitter.