La Guàrdia Civil porta a l'AN gravacions per demostrar que els resultats de l'1-O van ser decidits prèviament

Una conversa entre dirigents independentistes revela que van planejar dir: "Si van (a votar) 2 milions de persones s'ha de dir que n'hi haurien anat 3, però ens van boicotejar"

zentauroepp40362700 mesa electoral urna  papeletas171001021712

zentauroepp40362700 mesa electoral urna papeletas171001021712

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Guàrdia Civil ha aportat gravacions a l’Audiència Nacional per intentar demostrar que els resultats de l’1 d’octubre i la seva justificació van ser decidits els dies previs a la celebració del referèndum. En una de les converses gravades a dirigents independentistes es deia: «Si hi van dos milions s’ha de dir que n’haurien sigut tres però que ens van boicotejar».

Així consta en l’informe que han entregat els investigadors a l’Audiència Nacional, en el marc de la investigació per sedició al major Josep Lluís Trapero, entre d’altres. En aquest document, els agents inclouen una gravació feta el 27 de setembre a les 16:11 hores d’una conversa entre Francesc Sutrias, director de Patrimoni –càrrec dependent de la Conselleria d’Economia–, i el que va ser conseller de Cultura per ERC Joan Manuel Tresserras.

Tots dos parlen de com s’interpretarà la jornada de votació de l’1 d’octubre i de l’estratègia que han de seguir en la presentació dels resultats. En aquest context, Tresserras diu que «no es pot fer un discurs triomfalista que no tingui prou justificació» i que «han d’aparèixer davant del món dient que són gent seriosa: volíem fer això i no ens han deixat i a partir d’aquí veure quina interpretació es pot fer».

«AFINAR BASTANT» 

En la suposada conversa interceptada, Tresserras prossegueix amb el seu plantejament i afirma que «si es pot dir que hi han participat tres milions de persones seria imparable». Però precisa que «si hi van dos milions s’ha de sofisticar més i dir que n’haurien sigut tres però ho han impedit, ens han boicotejat».

D’acord amb la gravació de la Guàrdia Civil, l’exconseller de Cultura insisteix a dir que després de la votació de l’1 d’octubre s’han de dir «coses d’aquest tipus». «Diumenge a la nit s’ha d’afinar bastant», remata Tresserras. Cal recordar que la Generalitat va anunciar després del referèndum il·legalitzat pel Tribunal Constitucional que havien votat 2.286.217 persones (el 43,03% del cens), però va al·legar que no s’havien pogut obrir 400 escoles, amb un cens de 770.000 persones (que en tot cas podrien haver votat en altres centres gràcies al cens universal). La suma de les dues xifres supera lleugerament els tres milions.

‘NO’ A LES ELECCIONS 

Notícies relacionades

Després de les paraules de l’exconseller Cultura, Sutrias --que depèn de Josep Maria Jove, el secretari de la vicepresidència que tenia a casa seva el full de ruta per aconseguir la independència-- li diu al seu interlocutor que «convocar eleccions seria un error» i Tresserras li respon que «d’entrada sí, però a la llarga se n’hauran de convocar».

En opinió de Sutrias, però, en cas de convocar comicis «s’obriria un altre front de desestabilització interna que només afavoriria l’Estat». Creu que si es presenten a aquestes eleccions amb un «programa determinat», el Govern espanyol «és capaç» d’aplicar el 155 d’una manera oberta i «suspendre les eleccions». Per això diu que ell «mantindria l’estabilitat del Govern fins a tenir clar què fer», perquè no creu que el dia 2, passi el que passi, «apliquin el 155 contra la Generalitat». Sutrias finalitza aquesta conversa dient que si el referèndum té una «magnitud mínima, hauran perdut evidentment».