Catalunya, ferida oberta el 12-O

Milers de ciutadans surten a recolzar les Forces Armades en una desfilada marcada per la crisi catalana

Sánchez conversa amb Rivera; Iglesias no hi va; el PSC, representat per Núria Marín i Meritxell Batet

Desfilada militar en commemoració del 12 dOctubre / EP/VÍDEO

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

La bandera invisible de la crisi catalana onejava al costat de la d'Espanya aquest dijous a la desfilada militar del 12 d'Octubre presidida pels Reis. La incertesa sobre el desenllaç del pols entre Govern i Generalitat va marcar l'acte més icònic del dia de la festa nacional a Madrid, que va ser resolzat per un suport multitudinari de ciutadans al carrer. No es recorden tants balcons a la capital d'Espanya amb la insígnia espanyola i ni un suport tan massiu de la ciutadania a una parada militar que va redoblar aquest any el seu potencial simbòlic davant la pugna independentista.

La cerimònia al passeig de la Castellana, davant de l'estadi Santiago Bernabéu, va ser el primer acte en què coincidien les principals autoritats de l'Estat en l'impàs obert després de l'ultimàtum de Mariano Rajoy Carles Puigdemont, el requeriment en què l'exhorta a aclarir si ha declarat la independència de Catalunya.

Amb el vertigen del que pugui passar bategant a les venes, les mirades van escrutar tot moviment a la tribuna. El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va conversar llarga estona amb el president de Ciutadans, Albert Rivera. La que va ser la seva rival a les primàries i presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, va parlar amb l'expresident de la gestora socialista, Javier Fernández. En nom del PSC, l'alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, i la diputada Meritxell BatetPablo Iglesias, secretari general de Podem, no hi va assistir.

Sí que hi va ser present l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, que va parlar llarga estona amb la presidenta de la Comunitat, Cristina Cifuentes, demostrant l'estreta relació de confiança que mantenen.

En una de les tribunes de convidats, allunyada de les principals autoritats, la infanta Elena, amb una bandera d'Espanya col·locada a manera de bufanda i acompanyada per la seva filla Victòria Federica.

Notícies relacionades

Hi va haver visques al Rei i a la Guàrdia Civil. També alguns crits contra el president català (“Puigdemont, a la presó”). El moment més emotiu va ser el sentit homenatge de Felip VI a les víctimes dels atemptats gihadistes de l'agost a Barcelona i Cambrils (Baix Camp). Nou ambaixadors de les nacionalitats de les víctimes mortals van ser presents a l'acte, en què va sonar 'La muerte no es el final'. 

A l'acabar la parada militar, Defensa va confirmar l'accident d'un dels Eurofighter que havia participat en la desfilada, a l'estavellar-se als voltants de la base de Los Llanos (Albacete).