El Govern central convida Puigdemont a negar la DUI i oblidar les lleis de ruptura

Fonts de la Moncloa asseguren que si respongués 'no' al requeriment es tornaria al context del 5 de setembre

La vella guàrdia socialista assisteix en tromba a la celebració del 12 d'octubre per demostrar el suport al Rei i a la unitat d'Espanya

zentauroepp40511085 gra130  madrid  12 10 2017   los reyes conversan con el pres171012144157

zentauroepp40511085 gra130 madrid 12 10 2017 los reyes conversan con el pres171012144157 / Mariscal

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Gemma Robles

Carles Puigdemont, el requeriment, el 155, Puigdemont, la resposta, les eleccions com a possible sortida, Puigdemont, la CUP…  La crisi institucional entre l'Estat i la Generalitat ha monopolitzat les converses d'aquest dijous en la recepció que els Reis han ofert a més de 1.500 convidats amb motiu de la Festa Nacional. En aquest context més distès i tot just 24 hores després d'enviar al president un requeriment perquè aclareixi el dubte de si ha declarat la independència o no, el Govern central ha volgut fer-li arribar un encàrrec. Segons fonts de la Moncloa, si respon que ‘no’, l'Executiu considerarà que es torna a l'escenari del 5 de setembre. És a dir, abans del ple del Parlament del 6 i 7, en què es van aprovar les anomenades lleis de desconnexió (la del referèndum i la de transitorietat).

Fonts de la Moncloa han enviat aquest missatge a Puigdemont, que té fins dilluns, a les deu del matí, per respondre al requeriment. El silenci administratiu o qualsevol resposta diferent d'un simple 'no' activaria la segona part d'aquesta notificació i tindria fins a tres dies més, fins dijous, per "tornar a la legalitat". En cas que no ho fes, Mariano Rajoy li ha advertit que posaria en marxa l'article 155 de la Constitució, amb què l'Executiu central podria agafar les regnes d'algunes competències de la Generalitat.  

Aquestes mateixes fonts governamentals han assegurat que Rajoy no ha tancat del tot encara amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, quines mesures concretes s'haurien d'aplicar a l'empara d'aquest precepte de la Carta Magna. Rajoy ha decidit avançar a partir d'ara de la mà dels socialistes i acordar amb el principal partit de l'oposició els passos que s'han de fer. Equips dels dos dirigents estudien des del setembre quines iniciatives es podrien prendre, incloent-hi el desenvolupament del polèmic 155.

Acord "lent" amb el PSOE

El líder socialista, en una conversa informal amb periodistes, ha comentat que el pacte amb Rajoy "ha sigut lent" perquè "era necessari aclarir què significa" aplicar aquest article. Si Puigdemont diu que no hi ha declaració d'independència, segons Sánchez, es dialogarà sobre com buscar "un nou encaix autonòmic".

"Ningú vol aplicar el 155, tret de Puigdemont i [Albert] Rivera", ha assegurat el secretari general. Una idea que es repetia en altres grups amb dirigents del PP. "Rajoy ha dit a Barcelona que l'estan obligant a arribar on no vol arribar", recordava un baró.

En tot cas, la crisi catalana ha servit per superar les topades entre Rajoy i Sánchez d'aquests últims anys i aquesta nova sintonia, tot i que ara estigui acotada a la greu crisi sobiranista, s'estén a altres alts càrrecs. La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, ha quedat amb Núria Marín, alcaldessa de l’Hospitalet, que es trucaran. "Hem de parlar", s'han dit una a l'altra entre els convidats.

Borrell, el més saludat

Al Palau Reial ha cridat l'atenció el gran nombre d'exdirigents socialistes que hi havia, en comparació amb altres anys. Trinidad Jiménez, exministra de Sanitat i Exteriors, n'ha explicat el motiu. Rosa Conde, portaveu del Govern amb Felipe González, s'ha encarregat de coordinar telefònicament l'assistència de tots ells. A més de l'expresident sevillà, José Luis Rodríguez Zapatero, Alfredo Pérez Rubalcaba, Javier Solana, Miguel Ángel Moratinos i José Montilla, entre d'altres, han anat a la recepció per dues raons principals, com han revelat alguns: mostrar suport al Rei i també a la unitat d'Espanya. "Encara sort que nosaltres tenim més sentit d'Estat que ells, perquè això de Puigdemont ens passa a nosaltres amb el PP a l'oposició i la història hauria sigut molt diferent", es lamentava un d'ells que va demanar discreció.

Però en aquesta llista hi falta el que realment es pot considerar que ha compartit protagonisme amb l'absent Puigdemont: Josep Borrell. L'exministre socialista, que amb Mario Vargas Llosa va tancar la nombrosa manifestació dels contraris a la independència del cap de setmana passat a Barcelona, ha sigut el polític més buscat, saludat i besat de la recepció. Els convidats l'abordaven sense miraments i s'ha quedat fins al final de la reunió. "Gràcies, sóc catalana. Gràcies per parlar tan clar", li ha dit una. "Torna, torna", s'ha atrevit a deixar-li anar un altre després d'assegurar-se que Sánchez no estava a prop.

Retrets a un prelat

I a aquesta festa que els Monarques organitzen cada any després de la desfilada també hi estan convidats habitualment els representants de l'Església catòlica. En un moment un prelat ha hagut d'encaixar les crítiques perquè la Conferència Episcopal demanés dies abans de l'1-O diàleg i evitar “actuacions irreversibles” davant el referèndum il·legal.

Alguns assistents s'entusiasmaven quan veien a un metre els més alts representants de l'Estat. És el que li ha passat a José Manuel Maza, fiscal general de l'Estat, i al ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido. Frases d'ànim i apel·lant a la seva "valentia" davant la crisi independentista.

Empresaris catalans

Notícies relacionades

Al Palau també hi han anat empresaris i alguns dels més buscats eren els catalans, després que nombroses empreses hagin canviat la seu social després del referèndum de l'1-O.

Rajoy ha anat al Palau Reial, però només per saludar els Reis. Des d'allà se n'ha anat fins a Albacete amb la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, per donar el condol a la família del capità de l'Eurofighter mort en un accident després de participar en la desfilada militar.